Doğu Türkistan için 40 dilde dünyaya 'Çin'e dur deyin' çağrısı

Doğu Türkistan için 40 dilde dünyaya 'Çin'e dur deyin' çağrısı

“Masumiyetin Öldürüldüğü Her Yer ve Doğu Türkistan İçin 40 Dilde Dünyaya Çağrı” başlığıyla dünya Çin'e 'dur' demeye çağrıldı

Çocuk Vakfı, Dünya Çocuk Elçiliği ve Dünya Doğu Türkistan Dayanışması, “Masumiyetin Öldürüldüğü Her Yer ve Doğu Türkistan İçin 40 Dilde Dünyaya Çağrı” başlığıyla Doğu Türkistan'daki zulme karşı çağrı yaptı. Çağrı, Birleşmiş Milletlere bağlı örgütlere, insan hakları kuruluşlarına, Türkiye’de elçilik ve büyükelçiliği olan ülke temsilcilerine, ulusal ve uluslararası medyaya duyuruldu.

"DÜNYA KADAR BÜYÜK YALNIZLIĞIMIZIN ADI DOĞU TÜRKİSTAN"

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2016 yılından bu yana Doğu Türkistan’da uyguladığı ‘etnik ve kültürel soykırım’ın bütün dünyaya duyurulmasını amaçlayan çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Acıdan öylesine büyümüşken DÜNYA: Çoğalmış ve büyümüşken cevapsız sorularımız... Duyuramamışken sesimizi... Bakışamamışken göz göze insan kardeşlerimizle. 2021’e geldik ve DÜNYA kadar büyük yalnızlığımızın adı da Doğu Türkistan!”

"ÇİN, BÜTÜN ORTAKLARIYLA SÜRDÜRÜYOR SOYKIRIMI"

40 dilde yapılan çağrıda ülkelere, “Nefes almak bu kadar zor mu sizin oralarda? Kardeşinize adıyla seslenmek tehlikeli mi? Eviniz bir tutuk evi, gardiyanı Çinliyken nedir yaşamak?” diye soruldu. Ayrıca insanlık adına şöyle seslenildi: “Çin, gizli açık bütün ortaklarıyla sürdürüyor bu soykırımı. Dünya atlasında yer, zaman, dil, inanç, kültür, ülke ve medeniyet ayrımı yapmaksızın: İnsanlık Savunma Hattı kurmaya hazır mısınız?”

Dünyaya çağrının yapıldığı 40 dil şöyle:

Almanca, Arapça, Arnavutça, Azerbaycan Türkçesi, Bosnaca, Bulgarca, Çekçe, Çince, Endonezce, Ermenice, Farsça, Felemenkçe, Fransızca, Gagavuzca, Güney Azerbaycan Türkçesi, Gürcüce, Hintçe, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Kazakça, Kırgızca, Korece, Latince, Makedonca, Malayca, Moğolca, Nogayca, Özbekçe, Portekizce, Rusça, Swahilice, Tacikçe, Tatarca, Türkçe, Türkmence, Urduca, Uygurca, Yunanca.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.