Doğal afetler 2015’te 19 bin ölüme neden oldu

Doğal afetler 2015’te 19 bin ölüme neden oldu

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı ve İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, hazırlanan 2015 Yılı Afet Raporu’na göre 19 bin kişinin doğal afetlerde hayatını kaybettiğini belirtti.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan 2015 Yılı Afet Raporu’nun özetinde, dünyada ve Türkiye’de 2015 yılında yaşanan doğal afetlerle ilgili çarpıcı bilgiler yer aldı.

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı ve İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından ele alınan rapora göre, doğal afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı geçen seneye oranla yaklaşık 2 kat artarak 19 bin kişiye ulaştı. Rapora göre bu ölümlerin yüzde 50’si deprem kaynaklı iken, yüzde 25’i aşırı sıcak hava dalgası; kalan yüzde 25 ise fırtına, sel, heyelan ve soğuk hava koşulları nedeniyle gerçekleşti.

“22 BİN DEPREM MEYDANA GELDİ”

AFAD’ın verilerinin yer aldığı rapora göre, Türkiye’de 2015 yılında yaklaşık 22 bin deprem meydana geldi. 4'ten büyük depremler seçilerek yapılan değerlendirmede, Türkiye ve yakın çevresinde Ocak ayında 17 tane, Şubat ayında 16 tane ve Mart ayında 15 tane, Nisan ayında 37, Mayıs ayında 17 tane, Haziran ayında 12 tane, Temmuz ayında 17 tane, Ağustos ayında 16 tane ve Eylül ayında 20 tane, Ekim ayında 12, Kasım ayında 23, Aralık ayında 17 olmak üzere toplam 219 adet 4'ten büyük deprem meydana geldiği belirtildi. Bir yıllık süreçte 5'ten büyük deprem sayısının ise 11 olduğu raporda yerini aldı.

Nisan ayında deprem aktivitesinin yıllık ortalamanın iki katına çıktığı belirtilen raporda, bu sarsıntıların en büyüğünün 17 Kasım’da İyoniyen Denizi Lefkada açıklarında (Yunanistan) meydana geldiği ve 6.5 büyüklüğünde bir depremde 2 kişinin öldüğü vurgulandı.

TÜRKİYE’DE SEL FELAKETLERİ CAN ALDI

Rapora göre, 2014 ve 2015 yıllarında ölümcül depremlerin yaşanmadığı Türkiye’de daha çok hava kaynaklı afetler egemen oldu. Aşırı yağışların özellikle kentlerde sele ve felakete dönüştüğü 52 vakada toplam 20 kişi hayatını kaybetti. Avrupa Şiddetli Hava Koşulları Bilgi Bankası verilerine göre Türkiye’de 39 önemli fırtına olayı yaşandı.

AVRUPA’DA 492, TÜRKİYE’DE 43 HORTUM VAKASI YAŞANDI

Türkiye’nin son dönemde tanışmaya başladığı ‘hortum’ afeti, 2015 yılında da kendini gösterdi. Avrupa Şiddetli Hava Koşulları Bilgi Bankası verilerine göre 29 Akdeniz ve Avrupa ülkesinde karada ve denizde 492 hortum oluştu. Avrupa sıralamasına bakıldığında Rusya 121 hortumla birinci, Yunanistan 86 hortumla ikinci, İtalya 62 hortumla üçüncü, Türkiye 43 hortumla dördüncü, Almanya 37 hortumla beşinci sırada yer aldı.

ÇEKEN AKINTI CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR

Raporda, yüzme mevsiminin başladığı yaz aylarında özellikle dalga rejiminin düzensiz olduğu kıyılarda oluşan çeken ya da rip akıntılarının bilgisizlik ve ilgisizlik nedenleriyle ölümlere neden olmaya devam ettiği belirtildi. Raporda, ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre her yıl ortalama 643 kişinin boğularak hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor.
Özet raporda Türkiye ve dünyada yıl içinde meydana gelen en önemli 10 doğal afet ile ilgili veri de yer aldı. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.