Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Dünya Miras Listesi'nde

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Dünya Miras Listesi'nde

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildiğini bildirdi.

Bakan Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından yaptığı açıklamada, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili beklenilen müjdeli haberi aldıklarını belirtti. 

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildiğini aktaran Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Haber, Almanya'da Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'ndan az önce geldi. Böylece Türkiye'nin listedeki varlık sayısı 14'e yükseldi.  Diyarbakır Surları dünyanın en eski yapılarından.Hevsel Bahçeleri de Dicle'nin kıyısında kurulan verimli, bereketli topraklar. Aynı toplantıda Efes dosyamız da görüşülecek. Yüzleri güldürmek için şimdi sıra Efes'te. Adaylık süreci boyunca emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

Bu arada 39. UNESCO Dünya Miras Komite Toplantısını yakından takip eden BM UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesini değerlendirdi.

Toplantılarda, inceleme organı olan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) Diyarbakır dosyasına ilişkin bazı endişelerinin giderildiğini belirten Oğuz, "20 üyenin tamamı Diyarbakır'ın lehine söz alarak hem koruma planının hem mirasın insanlık için çok önemli olduğunu vurguladılar. Diyarbakır, büyük bir uzlaşma ve alkışlar arasında Dünya Miras Listesi'ne kabul edildi" diye konuştu.

Oğuz, Efes dosyasının görüşüleceğini ifade ederek, bu konuda da kaygılarının olmadıklarını ve sürpriz bir karar beklemediklerini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.