Diyanet’ten telif ikazı

Diyanet’ten telif ikazı

“Birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.”

Bir taraftan sanatçılar diğer taraftan da yazılım firmaları sanal alemden rastgele indirilen şarkı ve programlar için telif hakkı ödenmesini istiyor. Konuyla ilgili vatandaşların soruları üzerine bir açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmanın helal olmadığına hükmetti. Korsancılar, son zamanlarda interneti yaygın şekilde kullanıyor. Konuyla ilgili bir vatandaşın, “İnternetten program, yazılım, kitap, müzik indirmek ve bunları kullanmak helal midir?” sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, sanal alemden, ürün sahibinin izni olmadan indirme işleminin kul hakkı ihlâli olduğunu açıkladı.

İZİNSİZ PROGRAM İNDİRMEK CAİZ DEĞİL

Kurul açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranış, kul hakkı sorumluluğunu gerektirir. Bu sorumluluk ise söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helâllik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslâm emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kur’ân-ı Kerîm’de, ‘İnsan için ancak çalıştığı vardır.’ (Necm, 53/39) buyurulur. Hz. Peygamber de (asm) emeğin hakkının verilmesini değişik hadisleriyle ifade etmişlerdir. Bunlardan birinde, ‘Hiçbir kimse, elinin emeği ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiştir. Allah’ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeğini yerdi’ buyurmuşlardır. Teknolojinin geliştiği, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlâlleri söz konusu olmaktadır. Bu hak ihlâlleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmiş olmamakta, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da geniş anlamda kamu hakkı ihlâline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap, müzik gibi ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir.” 

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.