Diyanet engellileri dinleyecek, önerilerini alacak

Diyanet engellileri dinleyecek, önerilerini alacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt genelinde gerçekleştireceği programlarda engellilerin sorunlarını dinleyecek, çözüm öneri ve tekliflerini alacak.

Diyanet İşleri Başkanlığının yurt genelinde gerçekleştireceği programlarda, engelli vatandaşların sorunları dinlenecek, sorunlarının çözümü için sundukları öneri ve teklifler ise müftülükler tarafından raporlaştırılacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Türkiye genelinde "Gelin Engelleri Beraber Aşalım" temalı programlar düzenleyecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile eşgüdüm içerisinde gerçekleştirilecek olan programların, sivil toplum kuruluşları ile koordinasyonu artırması ve netice alma noktasında katkı sağlaması bekleniyor.

Müftülüklerce 4-18 Aralık tarihlerinde belirlenen bir zamanda gerçekleştirilmesi planlanan programa, engellilere yönelik hizmet yürüten tüm sivil toplum kuruluşları davet edilecek.

Programda, engellilerin Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülüklerden beklentilerinin dile getirilmesi, bu kapsamda yapılacak çalışmalar üzerine öneri ve tekliflerin alınması amaçlanıyor. Programlarda alınan öneri ve teklifler rapor haline getirilerek, Diyanet İşleri Başkanlığına sunulacak.

- "Hepimiz, birbirimize emanet edilmiş canlarız"

Engellilere yönelik bu programların başında, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in mesajı okunacak. Görmez, bu mesajında "Allah, yeryüzünün şerefli halifesi olarak var ettiği insanları, farklı niteliklerle donatmış, onlardan birbirlerini tanımalarını, tamamlamalarını, varlık aleminin bütün üyelerine ve elbette birbirlerine karşı emanet bilinciyle yaklaşmalarını istemiştir. Hepimiz yüce yaratıcı tarafından birbirimize emanet edilmiş canlarız" ifadelerine yer verecek.

Engelli ya da engelsiz fark etmeksizin herkesin, insan olma onuruna yaraşır bir biçimde yaşama ve kabul görme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Görmez, "Dolayısıyla toplumsal emanetlerimiz olarak vasıflandırabileceğimiz engellilerimiz, maddi ve manevi ihtiyaçlarını sorunsuzca karşılama, doğuştan Allah'ın kendilerine bahşettiği yetenekleri değerlendirebilme hakkına sahiptir. Engelliler için yapılanlar düzenlemeler asla bir lütuf olarak değerlendirilemez. Zira her ne kadar desteğe ihtiyaç duysalar da bu, engelli kardeşlerimizin hayatı kucaklamalarına ve umuda bağlanmalarına engel değildir" ifadesini de mesajında kullanacak.

- "Varlığın sınavı da yokluk kadar ağırdır"

Dünya bir imtihan sahnesi olduğu değerlendirmesinde bulunan Görmez, mesajında şunları kaydetti:

"Ancak sadece yoklukta olanlar, mahrum kalanlar imtihana katlanıyor sanılmamalıdır. Varlığın sınavı da yokluk kadar ağırdır. Engeller ve mahrumiyetler bazen görünür, bazense gizlidir. Yüreğine iyilik karşısında engel koyan, zihnini hakikate ulaştıran yolu, engellerle kapatan nice insan, görünmez engellerle yaşamakta değil midir? Dünyadaki engellerin en büyüğü ise duygu ve davranışlarımızla oluşturduğumuz aşılmaz kayalıklardır. Bir insanın Allah katında değer kazanmasının, fiziksel özellikleriyle değil, gönül zenginliğiyle ve davranışlarıyla mümkün olacağını unutmaktır.

İnsan olmak, 'engelsiz' bir hayatı hak etmektir. Duygu ve düşüncelerindeki engelleri atarak hep birlikte fiziksel engellerin üstesinden gelmektir. İnsanlık ailesinin her ferdinin huzur ve güven içinde hayatını sürdürebilmesi için emek vermektir. Unutulmamalıdır ki Peygamberimizin ifadesine göre, görme engelli birine rehberlik etmek, işitme ve konuşma engelli birine anlayacağı bir şekilde anlatmak, bir ihtiyacı konusunda yol göstermemizi isteyen birine yol göstermek, derman arayan dertliye yardım etmek, yürüme güçlüğü çeken bir insanın koluna girip destek olmak ve konuşmakta zorlanan bir insanın meramını ifade etmek sadakadır."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.