Dini vicdana hapsetmek gayretindeler

Dini vicdana hapsetmek gayretindeler

Ilıcak, Sabah gazetesindeki köşesinde İslamiyeti "hastalıklı bir inanç" olarak nitelendiren cümleleri şöyle aktardı

Risale Haber-Haber Merkezi

İstanbul Barosu'nun, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek'e verdiği ödülün eski Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt adını taşıması eski bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

Özbek'in, bu ödüle en layık şahıslardan biri olduğunu belirten Nazlı Ilıcak, Adalet Bakanı Bozkurt'un döneminin pozitivist görüşlerini yansıtan ve dini "ortaçağ efsanesi" yerine koyan bir anlayışta olduğunu söyledi.

Ilıcak, Sabah gazetesindeki köşesinde İslamiyeti "hastalıklı bir inanç" olarak nitelendiren cümleleri şöyle aktardı:

"Dinlerin sadece bir vicdan işi olarak kalması, günümüz uygarlığının esaslarından ve eski uygarlıkla yeni uygarlığın en önemli ayırt edici özelliklerinden biridir... Türk ulusunun kaderini, yüzyılın içinde bile, ortaçağ hükümlerine ve kanunlarına bağlamakta, dinin değişmez hükümlerinden esinlenen düzenlemelerin en güçlü etken olduğundan şüphe edilmemelidir... Din, devletin gözünde, vicdanlarda kaldıkça saygındır ve temizdir... Dini, dünyadan ayırmakla, yüzyılımızın devleti, ona, sonsuz bir taht olan vicdanı ayırmıştır... Türk ulusunun yüksek temsilcisi olan büyük Meclis'in uygun bulmasına ve onayına sunulan Türk Medeni Kanunu Tasarısı, yürürlüğe konulduğu gün, ulusumuz, 13 yüzyılın kendisini çeviren hastalıklı inançlarından ve kargaşadan kurtulmuş, uygarlığın içine girmiş olacaktır."

Günümüz Türkiyesinde aynı tartışmanın devam ettiğini ve henüz sona ermediğini ifade eden Ilıcak, "İstanbul Barosu, hâlâ o eski zihniyeti yansıtıyor. Ödülü de elbette, aynı ekolden birine, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e veriyor" dedi.

Yazının tamamı için TIKLAYINIZ