‘Dine Hizmette Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk’ paneli

‘Dine Hizmette Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk’ paneli

Ankara Eser Derneği tarafından ‘Dine Hizmette Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk’ paneli düzenlenecek

Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Atilla Yargıcı ve Prof. Dr. Bilal Sambur'un konuşmacı olarak katılacağı panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Ahmet Yıldız yapacak.

29 Mart 2020 Pazar günü saat 14'ta başlayacak olan panel ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Yaşadığımız sosyo-politik konjonktürde, geniş toplumla gönüllü dini hizmet yürüten kişi, grup ve kuruluşlar arasında ciddi bir “güven” bunalımı oluşmuş durumda. 

Bu hizmetleri gönüllü olarak yürütenlerin kişisel, ticari, siyasi ya da grup eksenli çıkarlar için dini ve dinin önem atfettiği değerleri araçsallaştırdığı algısı bunun ana sebeplerinden biri. Öte yandan, “toplumun dinî, ahlaki ve manevi değerlerini sürekli canlı tutmak amacıyla İslam dininin temel kaynaklarına dayalı doğru ve güncel bilgi ile toplumu din konusunda aydınlatmak, ”toplumsal yardımlaşma ve dayanışma bağlarını güçlendirmek, bunu yaparken de sadece İlahi rızayı gözetip bunu dünyevileştirecek siyasi ve ticari kaygılardan uzak kalmak, hem Diyanetin, hem de dini grupların legal görünümleri olarak vakıf, dernek vd. sivil toplum kuruluşlarının “gönüllülük” esası üzerinden doğru bir şekilde yürütmeleri gereken İslami sorumluluklardır. 

“Kendisi için istediğini başkasını için de istemek, kendisi için istemediğini başkası için de istememek” şeklinde özetleyebileceğimiz altın ilkenin uygulamaya aktarılmasında, bu aktarma işini gönüllü olarak üstlenenlerden, geniş toplumdan ve devletten kaynaklanan zorluklar, kısıtlar ve problemlerin teşhisi, tarifi ve çözüm yaklaşımları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla “Dine Hizmette Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk” adıyla bir panel organize ediyoruz.

Bu panel muvacehesinde, din hizmetlerinin amacını ve kapsamını, dini hizmetlerin gönüllülüğe dayalı niteliğini, gönüllülüğün kaynaklarını ve motivasyonlarını, bunun sosyal sorumlulukla örtüşen boyutlarını, nemelazımcılık ve adam sendeciliğin, korkunun ve ümitsizliğin, her türüyle çıkar odaklılığın gönüllülüğü Hüdadan Hevaya doğru kanalize etme riskini ve İslam’a dayalı büyük insanlığın inşasına dönük bir gaye-i hayal tasavvurunun varlığının önemini panelistlerimizle birlikte müzakere etmek istiyoruz. 

Dini hizmet yürüten sivil toplum kuruluşlarının açık, şeffaf, kâr amacı gütmeyen, araçsallaştırılmayan, gönüllülüğe dayalı ve ortak değerler üzerinden yapılanmasını sağlamak, tüm sorumluluk sahibi dindarların üzerinde kafa yorması gereken yakıcı problem alanları olarak önümüzde durmaktadır. 

Buradan gelecek ufkumuza ümit aşılayacak bir sinerji üretmenin imkanlarını ve bunun vesilelerini amaç-araç bütünlüğü içinde konuşmak istiyoruz.

oanel1.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.