Din eğitimimiz gözden geçirilmeli

Din eğitimimiz gözden geçirilmeli

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı IŞİD raporunu değerlendiren Başkan Mehmet Görmez, “Bu yapıların İslam dünyasında ortaya çıkmasının önlemlerini almak gerekiyor.

 Bu önlemler arasında, eğitim sistemimizi, bilhassa din eğitimimizi yeniden gözden geçirmek gerekiyor” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı; IŞİD terör örgütünün gücü, hedefi, taktik ve sloganları, faaliyetleri ve İslam anlayışı gibi pek çok başlığın yer aldığı geniş bir rapor hazırladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, raporla ilgili Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulundu. Bugüne kadar hem İslam dünyasında hem de Türkiye'de birçok stratejik kurumun rapor hazırlandığını belirten Görmez, “Raporlar daha çok neticelerle ilgiliydi. Ortaya çıkış sebepleri, temel dini referansları, temel dini felsefeleri üzerinde yoğunlaşan herhangi bir rapor yoktu” dedi. Din İşleri Yüksek Kurulu'na çokça sorulan sorulardan yola çıkarak raporu hazırladıklarını belirten Görmez, “Dini nasıl kullanıyorlar, nasıl kullandılar? Ayetler bu yapıların elinde nasıl bir slogana dönüşüyor, hadisler

nasıl bir mermiye dönüşüyor? Tekfir ettikleri insanları öldürmeyi nasıl mübah sayabiliyorlar? Bütün bunları temel referanslarıyla birlikte ele alan bir rapor oldu, bu açıdan son derece önemli” diye konuştu.

MEB ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK

Bu yapıların İslam dünyasında olağanüstü şartlarda dahi ortaya çıkmasının önlemlerini almak gerektiğini ifade eden Görmez, “Bu önlemler arasında, eğitim sistemimizi, bilhassa din eğitimimizi yeniden gözden geçirmek gerekiyor. İşte belki bu rapor, eğitimcilere, müfredat yapanlara, eğitim programı düzenleyenlere, insan yetiştirme düzeniyle ilgilenenlere bir perspektif sunacak. Ve bu topraklarda bu tür düşüncelerin asla neşvünema bulmaması için herkes, üniversiteler, imam hatip liseleri ve diğer bütün eğitim müfredatıyla ilgilenenler, Milli Eğitim Bakanlığı, bu rapordan hareketle kendi üstüne düşen vazifeleri yerine getirecek” dedi.

CAMİLERDE BİLGİLENDİRME

Görmez sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de aynı şekilde 85 bin camimizde toplumu doğru bilgilendirmek için, hem gençlerin ve toplumun sorularına doğru cevaplar verebilmek, hem de bu tür düşüncelerin buralara aksetmemesi için elimizden gelen her türlü çabayı göstermek için bu rapordan istifade edeceğiz. Dediğim gibi bütün eğitimcilere yol gösterici yönü var. Diyanet personeline de yaygın din eğitimi ve din hizmeti yürütürken yardımcı olacak çok önemli doneler var.”

İslam dünyasının genleriyle oynandı

IŞİD ortaya çıktığından bu zamana kadar Din İşleri Yüksek Kurulu'na bu konu ile ilgili birçok soru sorulduğunu anlatan Görmez, “Ama bu sorular; daha çok 'Benim dinim böyle bir düşünceyi nasıl üretir? Yeryüzüne merhamet getiren bir dinin mensubu neden şiddeti böyle kutsar, kendi kardeşini dine referansta bulunarak katleder?' şeklinde. Bu sorulara Türkiye'de muhatap olmayan hiç bir din adamı yoktur” ifadelerini kullandı. IŞİD, El Kaide, Bokoharam, Şeba gibi yapıları bir sebep olarak görmenin yanılmak olduğunu kaydeden Görmez, “Bütün bunlar bir sonuç. İki şeyin sonucu. Birincisi, İslam dünyasının fay hatlarıyla oynandı. İkincisi ise, İslam dininin adeta genleriyle oynandı. En önemlisi de tarih boyunca yüzlerce düşünceyi, okulu, birlikte barış içerisinde yaşatan Bağdat ve Şam gibi merkezlerde hakim olan ana gelenek yok edildi ve bunlar ortaya çıktı” dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.