'Dikey Orman' apartmanlarında 21 bin ağaçla iç içe yaşıyorlar

'Dikey Orman' apartmanlarında 21 bin ağaçla iç içe yaşıyorlar

İnsanoğlu tabiatı tahrip edince zararlarını gördü, eskiye dönüş zor gelse de 'yeşil'e olan hasretini farklı şekillerle gideriyor

İtalya'nın Milano kentinin en işlek tren istasyonlarından Garibaldi'ye işiniz düştüyse modern bir plaza ve alışveriş merkezi olan Gae Aulenti'nin hemen arkasında yemyeşil ağaç ve bitkilerle kaplı 2 bina ilginç mimarisiyle görenlerin dikkati çeker.

Bosco Verticale, yani İtalyanca "dikey orman" anlamına gelen bu binalar sıra dışı işlere imza atan Mimar Stefano Boeri tarafından tasarlandı.

64 yaşındaki mimar yeşil bitki örtüsüne olan sevgisinin çocukluk yıllarına dayandığını ifade ediyor.

"Küçük bir çocukken İtalyan yazar Italo Calvino'nun bir romanından şöyle bir alıntı yapardım. Bu kitabın adı 'Ağaçların Baronu'ydu. Kitabın konusu soylu bir aileden gelen küçük bir dükün 12 yaşında ailesini terk ederek, geri kalan hayatını ormanın içerisinde bir ağacın dalında sürdürmesiydi."

Mimar Boeri doğaya ve yeşile olan ilgisini işine de taşıyarak, dünyanın ilk yapay dikey ormanını tasarladı. Bosco Verticale binalarını diğer yapılardan ayıran özellikler oldukça ilgi çekici.

21 bin bitki kirli havayı temizliyor, güneş panelleri kendi enerjisini üretiyor

Milano'nun Porta Nuova semtinin merkezinde yer alan Bosco Verticale binaları üzeri ve çevresinde toplamda 21 bin ağaç, çiçek ve uzun ömürlü yeşil bitkiler bulunuyor.

Bu binaların üzerindeki ağaçlar her sene yaklaşık 10 tonluk sera gazını atmosferden temizliyor. Bu binaların en önemli özelliklerinden biri de enerji ihtiyacını kendi kendine karşılıyor olması.

Bosco Verticale'nin üzerinde bulunan güneş panelleri elektrik elerjisi elde ederken, su filtreleri de atık suları arıtarak bina üzerindeki yeşil örtüye hayat veriyor. 2014 yılında hizmete açılan bu binalalarda 300'ü aşkın kiracı ve ev sahibi yaşıyor.

boscoverticale1.jpg

Peki ama bu binaların sakinleri dikey bir ormanda yaşama konusunda ne düşünüyor?

"İnsanlar bu evleri çok seviyor." diyor Mimar Boeri ve kiracıların memnuniyetini dile getiriyor.

"Milano şehrinin manzarasını yaprakların arasından ve gökyüzünden görmek insanda müthiş bir his oluşturuyor. Belki de o gördüğünüz yapraklar 3 kat aşağıdaki bir ağaca ait. Bu gerçekten de eşşsiz bir deneyim."

boscoverticale2.jpg

Milano sıkıcı bir şehirden yeşil bir metropole döndü

Mimar Boeri'ye göre Bosco Verticale Milano şehrinin yeniden doğuşunu temsil ediyor.

"Milano 1970 ve 80'li yıllarda gri, endüstriyel, siyah ve beyaz bir şehir olarak bilinirdi. Şimdi her yer yemyeşil ve adeta bir yeşil örtü patlaması yaşandı."

Bosco Verticale'de toplamda 400 daire ve 11 katlı bir ofis alanı yer alıyor. Bu yapılar "2014 Uluslararası Yüksek Bina" ve "2015 Dünya Geneli En İyi Uzun Bina" ödüllerini aldı. Şimdi de birçok ülkenin şehirleri ağaçlandırma çalışmalarına ilham kaynağı oluyor.

boscoverticale3.jpg

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum