"Dijital Yeşil Geçiş Kartı" nedir, nasıl uygulanacak?

"Dijital Yeşil Geçiş Kartı" nedir, nasıl uygulanacak?

Avrupa Birliği, serbest dolaşımı düzenleyebilmek adına "aşı pasaportu" uygulamasına geçmeye hazırlanıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, seyahatleri kolaylaştırmak amacıyla Covid-19 bağlantılı verilerin yer alacağı, 'aşı pasaportu' olarak da adlandırılan, Dijital Yeşil Geçiş Kartı uygulaması konusunda bu ay içinde yasal öneride bulunmaya hazırlanıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, mart ayı içinde "Dijital Yeşil Geçiş Kartı" için yasa teklifini sunacaklarını açıkladı.

Bu kartla birlikte öncelikle üye ülkeler arasındaki salgın bağlantılı seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi sonrasında ise uygulamanın küresel boyuta taşınması hedefleniyor. Dijital Yeşil Geçiş Kartı uygulaması, aşı sertifikalarının geliştirilmiş versiyonu olacak.

Kart sahibinin CovId-19 aşısı olup olmadığı, PCR test sonucuna ya da antikor geliştirip geliştirmediğine ilişkin bilgiler yüklenecek. Yasal ve teknik çalışmaların tamamlanmasının en az üç ay alabileceği belirtiliyor.

Sertifikanın, üye ülkelerin sağlık ve sınır kontrol sistemlerinde birlikte kullanılabilirliğinin sağlanması gerekiyor. AB Komisyonu önerisini yaptıktan sonra AB ülkelerinin ve Avrupa Parlamentosu’nun da onayı gerekiyor.

Uygulamanın, öncelikle AB ülkeleri arasında kullanılması, sonraki aşamada küresel bir uygulamaya dönüştürülmesi hedefleniyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.