Dijital dünyada kişisel veriler nasıl korunur?

Dijital dünyada kişisel veriler nasıl korunur?

Dijital dünyanın dev şirketleri, kullanıcıların gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle son yıllarda yüklü para cezalarına çarptırıldı. Peki uygulamalar verileri nasıl elde ediyor, dijital dünyada mahremiyeti korumak için ne tür önlemler alınmalı?

İnternette kişisel bilgilerin gizliliğinde ihlal vakaları gündemden düşmüyor.

Bu kez, bilişim devi Google kişilerin konumlarını rızası dışında takip ettiği iddiasıyla gündemde.

ABD'de 4 eyaletin başsavcısı, Google'a konum gizliliğini kapatan kullanıcıları takip etmeye devam ettiği iddiasıyla dava açtı.

Bu gelişme, akıllı cihazlardaki güvenlik açıklarını akıllara getirdi.

Birçok kullanıcı, kişisel verilerini korumak için dijital uygulamaların mikrofon, kamera, konum bilgilerine erişimine izin vermiyor. Ancak uzmanlara göre bu önemler, mahremiyetin korunması için yeterli değil.

"Cebimizdeki casus"

Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Say, konuyla ilgili demecinde şunları söyledi:

"On binlerce uygulama aracılığıyla telefonlarımızı tam tabirle 'cebimizdeki casus'a dönüştürdüler hatta buna günümüzde 'gözetleme kapitalizmi' diyoruz. Aslında bu noktada dikkat edilmesi gereken çok basit bir kural var. Dijital dünyada bir ürün bedeva ise ürün sizsiniz ve çok dikkatli olmalısınız."

"Beyin hacki" nedir?

Mahremiyet ihlalinin ilerleyen yıllarda çok daha vahim boyutlara ulaşabileceğine dikkat çeken Say, "Önümüzdeki yıllarda yapay zeka, kuantum bilgisayarlar ve biyometrik cihazlar sayesinde 'beyin hacki' dediğimiz, sadece hayatınızı değil, tüm karakter özelliklerinizi anlamak, hatta kendinizden bile bilmediğiniz, bilinçaltına ittiğiniz tüm sırlarınızı keşfetmek ve bunları kullanarak davranışlarınızı yönlendirmek mümkün olabilecek." dedi.

Dijital dünyada güvenliği sağlamak için ne yapmalı?

Akıllı telefonların işletim sisteminin güncellenmesi, güvenliği artırmaya yardımcı oluyor.

"Uygulamaların bizimle ilgili neyi takip ettiğini ve fotoğraflara, mikrofona, kontaklara, lokasyon datalarına, neye erişebildiklerini bilmeniz çok önemli." diyen Gökhan Say, telefonun gereğinden fazla ısınması, pilinin çabuk bitmesi veya fazla veri tüketmesi halinde "resetlenmesi" gerekebileceğine vurgu yaptı.

Sanal güvenliği sağlamak için ayrıca, telefona yüklenecek uygulamanın özellikleri detaylıca incelenmeli, casus yazılımlara karşı antivirüs programı kullanılmalı ve 2 faktörlü kimlik doğrulama kullanılmalı.

trthaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.