Devlet kurumlarında 'Sıfır Atık Projesi' duyarlılığı

Devlet kurumlarında 'Sıfır Atık Projesi' duyarlılığı

14 bin kamu kuruluşu sıfır atık uygulamasına geçerek çevre duyarlılığı oluşturuyor.

AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanlığınca Yusuflar Mahallesi'nde düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Milli Mücadele döneminde Cumhuriyet'in kurulmasında kadınların büyük emeklerinin olduğunu söyledi.

Kadınların her zaman AK Parti hükümetinin yanında ve destekçisi olduğunu belirten Bakan Kurum, şöyle devam etti:

"2004 yılında kadınlarımızın iş gücüne katkısı yüzde 20 iken, bugün iş gücüne katkınız yüzde 35'lere geldi. İnşallah çok yakın zamanda bu oranı daha da üst seviyelere getirmek suretiyle, ailenin çatısı olan kadınlarımızın evlerimize verdikleri, sokaklarımıza, mahallelerimize verdikleri emekleri biz çok daha yukarılara taşımak istiyoruz. Bu noktada AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımızın, kadınlarımızın siyaset, eğitim, sanat, spor ve kültürde olması konusunda talimatları var ve bu çerçevede de bu yüzdeyi artırmak için çalışıyoruz. Biliyoruz ki siz bizim ailemizsiniz. Neşet Ertaş'ın da söylediği gibi 'Kadınlar insan, erkekler insanoğludur' diyor."

"Türkiye'nin en büyük çevre projesi olan Sıfır Atık projesini yaptık"

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ile Millet Bahçesi kazandırma sözü verdiğini hatırlattı.

Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Millet Bahçeleri yapmak ve kişi başına yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Murat Kurum, "Şehirlerin 50-100 yılını planlıyoruz. Biz çevreci bir parti, çevreci bir hareket olarak Türkiye'nin en büyük çevre projesini yaptık, Sıfır Atık projesini yaptık. O da bir kadın hareketidir. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürüttüğümüz Sıfır Atık projesini 14 bin kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçirdik, dalga dalga büyütüyoruz." diye konuştu.

"2023'e kadar tüm şehirlerimizin atık su problemini bitireceğiz"

Kurum, plastik poşet kullanımının azaltılmasıyla ilgili uygulamaya da değindi.

Plastik poşetleri yılbaşından itibaren ücretli hale getirilerek kullanımını yüzde 70 azalttıklarını anımsatan Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Bütün bunları niye yapıyoruz biliyor musunuz? Bütün bunları çocuklarımız için yapıyoruz. Çocuklarımızın, şehirlerimizin geleceği için yapıyoruz. 2023 yılına geldiğimizde tüm şehirlerimizin atık su arıtma problemini bitireceğiz. Hem şehirlerimizin düzenli depolama problemini bitireceğiz hem de şehirlerimiz marka şehir olarak tüm Türkiye'de dünyanın diğer şehirleri ile yarışacak yeşil alan, yürüme, yürüyüş, bisiklet yolları miktarının arttığı, birbiriyle entegre hale gelmiş şehirler haline gelecek."

Törene, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Harun Karacan, Nabi Avcı ve Emine Nur Günay, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tuç ile çok sayıda kadın katıldı.

TOKİ'nin konut projelerine yoğun ilgi

Kurum, Eskişehir'de İl Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye genelinde başlattığı 50 bin konutluk sosyal konut projesine dün itibarıyla 25 bin 197 kişinin başvurduğunu kaydetti.

Başvuruların gelecek haftadan itibaren de devam edeceğini anlatan Kurum, "19 Nisan'a kadar sürecek. Tüm Türkiye'de 'Yatay şehirleşmeyle yükselen Türkiye' sloganıyla çıktığımız bu projede Eskişehirimize de bin konut yapıyoruz. Zemin artı 4-5 katı geçmeyecek, yatay mimari anlayışıyla Eskişehir'in özünü, kültürünü yansıtacak bu proje de iki ayrı bölgede yer alıyor. Tepebaşı-Zincirlikuyu'da 500 adet, diğeri de Odunpazarı-Ihlamurkent mevkisinde 500 adet konut yapacağız. Eskişehir'deki 2 1 konutların taksitleri 475 bin liradan başlıyor ve 3 1 konutlarımız da 929 lira taksitle 240 aya varan vadelerimiz var." diye konuştu.

Eskişehir'e iki millet bahçesi

Kurum, her ile bir millet bahçesi yaptıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Hedefimiz 2023 yılına gelindiğinde kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkartmaktır. Bu doğrultuda sadece illerimizde değil, ilçelerimizde de millet bahçesi uygulamaları yapıyoruz. Eskişehir'de stadın olduğu yerde gerçekten hem kente ve Eskişehirli vatandaşlarımıza yakışacak 55 bin metrekarelik alanda çok örnek bir millet bahçesinin ihalesini ve bugün de o ihalenin yer teslimini yaptık. 2019 yılını içinde bitirmeyi planladığımız bu alanda yaklaşık 2 bin metrekarelik bir gölet, içinde millet kıraathanesi, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, çayır dinlenme alanları, etkinlik alanları ve altında yaklaşık 600 araçlık otoparkı var. Bu otopark tamamen yerin altında olacak. Üstünde vatandaşlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin gezip, dolanacağı dinlenme alanlarının dışında hiçbir yapı yok.

Bu projenin içinde Eskişehirspor'umuzun hatıralarını yaşatmamız gerekiyor. O anlamda da santra çizgisinin bir örneğini millet bahçesinde koruyacağız. Karapınar Vadisi'nde daha önce rekreasyon alanı olarak belediyeye tahsisini verdiğimiz alanın da millet bahçesi yapılması için projelerimizi başlatıyoruz. Buraya da yaklaşık 60 bin metrekare alan içinde Alparslan Türkeş Millet Bahçesi'nin yapımı için AK Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Volkan Doğan'a destek olacağız."

Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan Frigya Vadisi Projesi'nin bulunduğunu belirten Kurum, binlerce yıllık yerleşimlerin gün yüzüne çıkartılması ve turizme kazandırılması amacıyla üç ilin valiliğiyle projeyi yürüttüklerini belirtti.

"25-30 bin vatandaşımız ilgilendiren riskli alanın dönüşümünü yapacağız"

Bakan Kurum, 81 il valiliklerine yolladıkları genelgeyle 3 ay içinde kentlerdeki riskli bina ve alanları bildirmelerini istediklerine değinerek, söz konusu yerlerde acil öncelikli alanlardan başlayıp kentsel dönüşümü yürütmeyi amaçladıklarını anlattı.

Eskişehir'de 8 mahallenin, 56,5 hektarlık alanın daha önce riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Kurum, şunları söyledi:

"6 bin 837 bağımsız bölümü, yaklaşık 25-30 bin kişiyi ilgilendiren bu alanda bugüne kadar maalesef bir faaliyet gösterilemedi. İnşallah bundan sonraki süreçte hem Tepebaşı Belediyemiz, hem Odunpazarı Belediyemiz hem de Büyükşehir Belediyemizle bu 25-30 bin Eskişehirli vatandaşımız ilgilendiren riskli alanın dönüşümünü yapmak istiyoruz. Bunu vatandaşımızın rızası çerçevesinde yapacağız. Yatay mimari anlayışıyla, özümüzü, kültürümüzü yansıtacak bir proje olacak. Bu projenin içinde yeşil alanlar, sosyal donatılar olacak. Vatandaşımız isterse kendi dönüştürsün, biz kredi faizi desteği verelim. İsterse bize 'TOKİ ile siz dönüştürün.' desin yine yanlarındayız ya da belediyelerimize destek vermek suretiyle bu dönüşümü yapmak istiyoruz. Şehrin içindeki sanayi alanlarını şehrin dışına çıkartma projemiz var. O anlamda Eskişehir'deki hem Gündoğdu hem de Küçük Sanayi alanlarının da şehrin dışına çıkartılması ve mevcut yaklaşık 600 bin metrekarelik alanda da doğru ve yatay şehircilik anlayışıyla bu alanları şehre kazandırmak istiyoruz."

"Asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmelerinin önünü açıyoruz"

Bakan Kurum, "Türkiye genelinde başlatılan TOKİ'nin sosyal konut projesine ne kadar başvuru bekliyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ben 400-500 bin talep bekliyorum. Türkiye çapında böyle bir talep bekliyoruz. İlk etapta 50 bin konutu yapacağız. Akabinde yıllar itibariyle bu projelerin sayısını artırmak suretiyle alt gelir grubu, orta gelir grubu, emeklilerimize, içinde gazilerimiz ve şehit ailelerimize yönelik kontenjanlar da var, bu süreci tamamlamak istiyoruz. Türkiye genelinde taksitler 388 liradan başlıyor, Eskişehir'de 475 lira, iline göre taksit tutarı değişiyor. En pahalı İstanbul galiba, 580 lira. Kiradan daha az. Asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmelerinin önünü açıyoruz."

"Hedefimiz yılda 300 bin konutu dönüştürmek"

AK Parti Eskişehir İl Başkanlığının Gündoğdu Mahallesi'nde düzenlediği programda, Riskli Alanlar Genelgesi'ni 81 ile gönderdiklerini belirterek, tüm Türkiye'de, tek bir riskli konutta tek bir vatandaşın ikamet etmemesi için seferberlik başlattıklarını söyledi.

Kentsel dönüşümün bir zorunluluk olduğunu ifade eden Kurum, "Hedefimiz yılda 300 bin konutu dönüştürmek. İnşallah 20 yıl içinde de 6 milyon 700 bin konutu yenileyerek kentsel dönüşümü tamamlamak istiyoruz. Valiliğimiz Eskişehir'de ön tespit çalışmalarını yapıyor. İlimizde 5 binin üzerinde riskli yapı tespiti yapıldı." diye konuştu.

Bakan Kurum, Gündoğdu Mahallesi'nin de kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılarını bildiğini dile getirerek, Tepebaşı ve Odunpazarı'nda toplam 8 mahallede 56,5 hektarlık alanın riskli alan olarak belirlendiğini bildirdi.

Bağımsız 8 bin 637 bölümün 2019 yılı bitmeden kentsel dönüşüme gireceğini söyleyen Kurum, şöyle konuştu:

"Bu dönüşüm bölgede yaşayan 21 bin vatandaşımızı yakından ilgilendiriyor. Bu iki ilçemizde de yatay mimariyi esas alan, güvenli, sağlam konutlar inşa edeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın, hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek ve vatandaşlarımızın rızası gözetilecek. Küçük Sanayi Sitesi'ndeki kentsel dönüşüme de hem maddi hem teknik destek sağlayacağız. 31 Mart yerel seçimlerinde Odunpazarı ve Gündoğdu Mahallesi kendisine yakışanı yapacaktır. AK Parti ve Cumhur İttifakı'na tam destek verecektir."

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.