Depremler ders oldu afet bilinci arttı

Depremler ders oldu afet bilinci arttı

Depremler ders oldu afet bilinci arttı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 12 Kasım 1999'daki Düzce depreminin herkese ders olduğunu belirterek, Türk Kızılayının Marmara ve Düzce depremlerinden sonra büyük bir değişim ve dönüşüm içine girdiğini, afet müdahale konusundaki kapasitesini artırdığını ve insan gücünü çağın gerektirdiği şekilde donattığını bildirdi. 

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok kez afetlerle yüz yüze geldiğini, binlerce insanın da hayatını kaybettiğini söyledi.

Marmara ve Düzce depremlerinde de büyük acılar yaşandığını hatırlatan Akar, "Düzce depreminin 16. yıl dönümü. Hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Diğer taraftan ise o günkü eksiklerimizi hatırlıyor, bugünümüzü yeniden güçlü bir şekilde inşa ediyoruz" diye konuştu. 

Akar, Düzce depremi sonrası devletin üzerine düşeni yerine getirdiğini ancak herkesin bu acılardan edindiği tecrübeyle dersler çıkardığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Türk Kızılayı, Marmara ve Düzce depremlerinden sonra büyük bir değişim ve dönüşüm içine girdi. Afet müdahale konusundaki kapasitesini artırdı, insan gücünü çağın gerektirdiği şekilde donattı. Ankara'da Afet Operasyon Merkezi ve buna bağlı ülke geneline yayılmış 8 bölge ile 25 Yerel Afet Yönetim Merkezi kurduk. 88 bin 481 şube üye ve gönüllüleri, 262'si ise afet alanında uzmanlaşmış personel olmak üzere toplam 88 bin 743 kişiden oluşan afet müdahale ekibine ulaştık. Afet müdahalelerinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olan afet sonrası iletişim sorununu çözmek amacıyla Afet Acil Haberleşme Projesini hayata geçirdik. Kızılayın 18 sabit merkez ve 26 haberleşme aracıyla afet haberleşme sistemi, ulusal haberleşme ağına entegre edilerek faal hale getirildi."

Veri ve ses transferi ile yüksek kalitede internet bağlantısı ve uydu haberleşmesine olanak sağlayan TÜRKSAT-VSAT uydu terminaline sahip olduklarını anlatan Akar, "Tüm bunlarla birlikte, hemen her türlü afetten hızlı ve etkili müdahalede bulunma kapasitemizi artırmış olduk. Bu Türk Kızılayının kendine biçtiği rolün bir sonucudur" ifadesini kullandı.

- "Kurumlar yeniden dizayn edildi" 

Akar, afet öncesi ve sonrası faaliyet gösteren tüm kurumların yeniden dizayn edildiğini, yönetmeliklerin güçlendirildiğini, planların detaylandırıldığını ve uygulamaya konulduğunu aktardı. 

Kentsel dönüşüm projelerinin de peş peşe hayata geçirildiğini belirten Akar, " Daha da iyisi için çok ciddi çalışmalar var. Düzce depremi hepimize ders oldu. O acılardan çıkardığımız dersler sayesinde bugünkü standartlarımıza, kapasitelerimize ulaşabildik. Hayatını kaydeden vatandaşlarımızı hiç unutmadık. Bu vesileyle depremde hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyor, o acıyı yaşayanlara sabırlar diliyorum" dedi. 

 Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.