Rasim Ozan KÜTAHYALI

Rasim Ozan KÜTAHYALI

Demokrasinin ve Yeni Türkiye'nin Genelkurmay Başkanı

Militarizmin egemen olduğu Eski Türkiye'de Genelkurmay Başkanları sivil valileri adamdan saymazdı...
Polisleri ve emniyet müdürlerini ise hiç adamdam saymazdı... İstisnalar hariç generaller ve subaylar sivil yetkililere adeta "sinek" muamelesi yapardı... Genelkurmay Başkanı bırakın bir emniyet müdürünü ve valiyi, bu sivil bürokratların en üstü olan İçişleri Bakanı ve Başbakan'ı bile takmazdı... 2000 yılında AB baskısıyla MGK'da sivil sayısı artırılacağı zaman Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu "Dilediğiniz kadar sivil getirin MGK'ya... Hiç önemsemeyiz" açıklaması yapmıştı... Yani "Kaç sivil de gelse bizim için kasımpaşa" diyordu Eski Türkiye'nin generalleri...
Hükümetin "terörle mücadelede strateji değişikliği" yapma ihtimali bile yoktu... Sivil hükümetin ne haddine "strateji değişikliği" falan!!
Valiler ve emniyet müdürleri generallere itaat ettiği müddetçe "makbul bürokrat" idi. Yok eğer anayasada yazıldığı gibi sivil hükümete tam bağlıysa bir bürokrat Eski Türkiye militarizmi için "sakıncalı isim" idi... Şimdi durum ne? Aşağıdaki haberi
dikkatle okuyun lütfen...

NECDET ÖZEL: ARTIK YETKİ VALİLERDE
"Hükümetin terörle mücadeledeki strateji değişikliğine Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarından tam destek geldi. Kanlı terör örgütü PKK'nın bitirilmesi konusunda yapılan çalışmalar sona yaklaştı.
Hükümetin terörle mücadelede jandarma ve polisi etkin hale getirerek bunları 'süper vali'nin emrine vermesi çalışmasına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'den de 'yerinde' destek geldi. 8 Eylül'de ekibiyle birlikte Malatya, Batman, Siirt ve Şırnak'ı ziyaret eden Necdet Özel, 9 Eylül'de ise Hakkari ve Van'da valilerle bir araya geldi. Hakkari Valisi Muammer Türker'le basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmesinde Org. Necdet Özel'in "Artık yetki sizde.
Terörle mücadeleyi birlikte yürüteceğiz" dediği öğrenildi.
Hükümetin 'süper vali' çalışmasını destekleyen Genelkurmay Başkanı'nın, terörle mücadelede sivil unsurlara her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade ettiği belirtildi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Ertan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilge, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve 2. Ordu Komutanı Servet Yörük'ün iki günlük Güney Doğu ziyaretinin perde arkası netleşmeye başladı. TSK'nın en üst kademesinin oluşturduğu heyet, Malatya, Siirt, Hakkari, Van, Şırnak ve Batman valilerini ziyaret ederek PKK ve terörle mücadelede artık yetkinin valilerde olduğunu bildirdi. Terör örgütünü sert bir şekilde eleştirerek "Bıçak kemiğe dayandı" açıklamasında bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay Milli Güvenlik Kurulu üyesi bakanlarıyla ayrı ayrı görüşerek partisinin Merkez Yürütme Kurulu'yla (MYK) toplantı yapmıştı. Toplantıda sınır ötesi harekâtın tek başına çözüm olmadığı; yurt içinde de arazi arama-tarama faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Ayrıca, kırsalın yanısıra Hakkâri merkez ve ilçeleri başta olmak üzere bölgedeki birçok yerleşim merkezinde de örgüt unsurlarına yönelik operasyonlar yapılması gerektiği kaydedildi.
Bu çerçevede, şehir merkezlerindeki terörist unsurlara karşı alınabilecek önlemler de konuşulurken, illerde valilerin jandarma ve polis birliklerine birlikte komuta etmesi ve istihbarat görev paylaşımının hızlı ve etkin yapılması gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı. Operasyonlarda görev alan jandarma birliklerinin sevk ve idaresinde, valilerin daha etkin rol üstlenmesinde Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'den olumlu yaklaşım geldi.
Özel ve kuvvet komutanlarının, ziyarette 'süper vali' uygulamasına destek mesajları verdiği öğrenildi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ziyaret ettiği sınır illerinin valileriyle 20'şer dakikalık görüşmelerde bulundu.
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyarette Özel, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni uygulanacak terörle mücadele stratejisinde süper valilere her türlü desteği vereceklerini söylediği kaydedildi. Hakkari Valisi Muammer Türker'e "Artık yetki sizde" diyen Genelkurmay Başkanı Özel'in, birlik ve beraberlik içinde terörü bitireceklerini ifade ettiği öğrenildi."
Bu memlekette de çok şükür ki artık olması gereken oluyor... İç güvenlikte yetki tamamen valilere ve en başta da İçişleri Bakanı'na geçiyor... Vali o ildeki jandarma ve polisin tek patronudur. Vali emreder o ilin jandarma ve polisi de gerekeni yapar... Jandarma subayları valiyi ezerek direkt Genelkurmay'dan emir almaz, alamaz... Necdet Özel de anayasaya uygun olması gereken asker tavrını ifade ediyor....
İşte Yeni Türkiye'nin ve demokrasinin Genelkurmay Başkanı böyle olur... Helal olsun Necdet Paşa... Milletin büyük çoğunluğu böyle Genelkurmay Başkanı istiyor...

Takvim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.