Demek ki Said Nursi, Türklere bu gözle bakıyor

Demek ki Said Nursi, Türklere bu gözle bakıyor

Risale Akademi'de her Cumartesi yapılan Barla Lahikası Müzakereleri Ramazan ayının ilk haftasında da devam etti.

Abdullah Yargı'nın haberi
RİSALE HABER - ÖZEL

Barla Lahikası Müzakeleri'nde bu hafta araştırmacı-yazar Mehmet Polatdemir 192. Mektubu inceledi. Bediüzzaman, 192. mektupta frengîlik hesabına sahte bir Türkçülükle kendisine hücum edenlere cevap verir.

"Mülhid münafıkların en son ve alçakça ve vicdansızca aleyhimizde istimal ettikleri bir silâhı şudur ki, diyorlar: "Said Kürdtür; bir Kürdün arkasında bu kadar koşmak hamiyet-i milliyeye yakışmaz."

Polatdemir, üstünlük derecesi ancak takva olan prensiple hareket eden Üstad'ın yaptığı gibi bizim de Türk, Kürd ayırmadan dindar, Risale-i Nur talebesi olan kimseleri dinden haberi olmayan, lakayd kimselere tercih etmemiz gerektiğini ifade etti.

"Hem ben bu memlekette Hulûsi, Sabri, Hafız Ali, Hüsrev, Re'fet, Âsım, Mustafa Çavuş, Süleyman, Lütfü, Rüşdü, Mustafa, Zekâi, Abdullah gibi yirmi-otuz Müslüman Türk gençlerini adeta yirmi-otuz bin millettaşlarıma tercih ettiğimi ve onları o otuz bin adam yerine kabul ettiğimi, bu dokuz senedeki Türkçe âsâr ile ve hizmetle göstermişim."

"Demek ki Üstad, Türklere İslam'ın bir ordusu olarak bakıyor. Ona Türkçülük adı altında baskı yapanlar ne hizmet etmişler? Bu millete Üstad kadar hizmet edebilmişler mi?" diyen Polatdemir, Üstad'ın ölçüsünün şaşmaz bir İslam prensibi olduğuna dikkat çekti.

"Bu firavuncukların enâniyetini kabartan mahviyetkârâne söz söylemek câiz olmadığından, bilmecburiye o mütekebbirlere karşı izzet-i ilmiyeyi muhafaza etmek için, söylenmeyecek ve izharı münasip olmayan uhrevî hizmetlerimi Cenâb-ı Hakkın affına güvenerek izhar ettim."

Mektubun ilerleyen kısmında Üstadın "firavuncuk" tabirini izah eden Polatdemir, "Her firavunluk, bir rubûbiyet davasıdır." dedi. Said Nursi Hazretlerinin, Firavunlara karşı mahviyetkarane söylemenin ilmin izzetine halel getireceğini söylediği satırlara dikkat çeken Polatdemir, bu satırların çok mühim olduğunu, kibirlilere karşı tevazunun izzete uygun olmadığını, "korkak, çekingen" gibi ithamları beraberinde getireceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.