Değişen ve gelişen Dünyada yerimiz-1

Dünyada her alanda değişim giderek hızlanıyor, bunların en başında çalışma hayatı, eğitim ve bazı meslekler gelmektedir. Bu değişim ve yeniliklere ayak uydurmak gerekiyor, toplum içerisinde bu yeni değişime direnç gösterenlerde olacaktır ama üretim alanında değişime ve dönüşüme direnç göstermek zorlaşacaktır.

Geleceğin yeni mesleklerinde başarı için:

Bazı meslekler yavaş yavaş ortadan kalkıyor ve daha da kalkması beklenmektedir. Geleceğin mesleklerine insanımızın rahat bir şekilde uyum sağlayabilmeleri için;
Eleştirisel düşünme,
Kritik ve analitik düşünme,
Problem çözme yeteneği,
İletişim becerileri,
İşbirliği,
Keşif veya icat,
İnovasyon (yenilik),
Bilgi okur yazarlığı,
Medya okur yazarlığı,
Sosyal bilinç,
Çevre bilinci,
Uluslararası vatandaşlık,
Empati,
Duygusal zeka,
Sosyal zeka,
Takım çalışması daha da önem kazanacaktır, neden diyeceksiniz; çünkü 21. Yüzyılda problemler daha komplex, daha karmaşık, daha çok boyutlu, daha çok paydaşları olacağından yukarıda saydığımız uyum parametreleri ile ancak bunları çözmek mümkün olabilecektir.

Yeni dünya, yetkin insan

Yeni dünya yetkin insan istiyor, yetkin ve etkin üniversite yerine yetkin insan ön planda olacaktır. Kendini iyi yetiştirmiş insan yetkin insan olarak kabul görecektir. Giderek yeni meslekler ortaya çıkacağından yetkin insana olan ihtiyaç artacak ve dolayısıyla yeni gelişmelere uyum sağlayacak yetkinliklere sahip olmak gerekecektir.

20. yüzyılın başlarında
Endüstri-1 dönemi ile su ve buhar gücü,
Endüstri-2 dönemi ile elektrik gücü,
Endüstri-3 dönemi ile elektronik ve bilgi teknolojileri,
Endüstri-4 döneminde ise digital güçten bahsetmek mümkündür.
Dünyada birçok meslek ve iş alanı etkileşim içerisindedir, digital süreç ile bu döneme hazırlanmak gerekmektedir, bazı ülkeler geri kalmaktadır, geri kalan ülkeler ileride meyvesini alamayacaklardır.

21. Yüzyılın ihtiyaçları

Sağlık, enerji, bilişim, yeni medya, yapay zeka, bilgi teknolojileri, internet teknolojileri, sosyal medya yönetimi, finansal okur yazarlık, iletişim becerileri olacaktır.

Aslında zannettiğimiz gibi eski meslekler yok olmayacak, birçok meslek bilişim teknolojilerine uyum sağlayarak dönüşüme uğradıktan sonra karşımıza başka bir meslek olarak çıkacaktır. Bu bakımdan bazı mesleklerin yeni döneme kendisini uyarlaması gerekmektedir, artık ileride genetik, kodlama, fizik ve kimya bilen insanlar belki de çifti olabileceklerdir. Yine düşünüldüğü gibi, psikoloji, edebiyat ve sosyal bilimler yok olmayacaktır, duygusal robot yapmak mümkün diyebilir miyiz? Belki de çok zor, robottan insan gibi davranması beklenilmesi güç olsa gerek, dolayısıyla sosyoloji, psikoloji gibi insanı anlama ile ilgili bilimlerde gerileme mümkün olmayacaktır, aksine ilerleme görülmesi muhtemeldir.

Bu anlamda bakacak olursak, bazı meslekler içerik değiştirerek değişime uğrayacak ve yeni bir format ile ortaya çıkacak, bazı meslekler ortaya çıkacak bazı meslekler ise yok olacaktır. Bunlardan bazıları:
Lojistik ve nakliye
Ofis ve idari işler,
Emek ve yoğun işler
Tarım işçiliği
Bankacılık
Fotoğrafçılık
Tamircilik,
Masa başı işler
El emeği ve kol gücü işleri ortadan kalkacaktır,

Bunun yanı sıra, gelecekte, psikoloji, sosyoloji, yaşlılık ekonomisi önem kazanacaktır. Bir anlamda herkese teknoloji okuryazarlığı kazandırmak gerekmektedir.

Gelecekte iş gücüne ihtiyaç duyulan meslekler arasında;
Boş zaman yöneticiliği,
Sanal market yöneticiliği
Yaşlılık ekonomisi
Yapay zeka pazarlaması
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Enformatik ve internet mühendisliği
Nano Tıp hekimliği
Data ve robot avukatlığı
Dron pilotluğu
Dron taşımacılığı
Gıda ve besin mühendisliği
Robot teknisyenliği
Veri analistliği
Nesnelerin interneti

Yazımızın çok uzun sürmemesi ve siz değerli okuyucularımızın fazla zamanını almamak adına ikinci kısmında buluşmak üzere Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum