Deepfake görüntüleri tespit etmenin yolu bulundu

Deepfake görüntüleri tespit etmenin yolu bulundu

Bilim insanları deepfake teknolojisiyle oluşturulan görüntüleri tespit etmenin yeni bir yöntemini keşfetti. Bu yöntem aslında oldukça basit, gözlere yansıyan ışığı kontrol etmeye dayanıyor.

Yapay zeka ile hayatımıza giren deepfake teknolojisi özellikle sosyal medyada sıkça kullanılmaya başlandı. Bu teknolojinin pek çok kullanım alanı olsa da aynı zamanda oldukça tehlikeli. Çünkü deepfake kullanılarak kişilerin görüntüleri uygunsuz videolarda, fotoğraflarda kullanılabiliyor.

Bilim insanları deepfake ile oluşturulmuş videoların ve görüntülerin tespit edilebilmesini sağlayacak yeni araçlar ve teknolojiler üzerinde de çalışıyor. Bu konuda yapılan çalışmalarda yol alındığını kanıtlayan bir haber paylaşıldı.

YÜZDE 94 DOĞRU SONUÇ VERİYOR

SUNY Buffalo Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda geliştirilen yeni bir yapay zeka aracı, deepfake ile üretilmiş görüntülerde gözlerdeki ışık yansımasını inceleyerek görüntüleri tespit edebiliyor. Portre tarzı fotoğraflar üzerinde yapılan testlerde yüzde 94 başarı oranı yakalayan bu yeni aracın bazı eksiklikleri de bulunuyor.

Yeni aracın çalışma sistemi aslında oldukça basit. Gözlerde yer alan ışık yansımaları, fotoğrafın gerçek olduğu durumda benzer görünür çünkü gözler aynı noktaya bakmaktadır. Fakat işin içine deepfake girdiğinde bu notkada bazı sorunlar oluşuyor ve yeni geliştirilen yapay zeka destekli araç da bunu tespit ediyor. Eksiklik olarak sayabileceğimiz noktalar ise tam olarak bu temel çalışma prensibine dayanıyor.

İki göz arasında yapılan kıyaslama yoluyla sonuç elde edebilen araç, haliyle gözlerden birinin görünmediği görüntülerde ya da videolarda işe yaramıyor. Aynı şekilde gözler eğer kameraya bakmıyorsa, bu noktada da araç düzgün çalışmıyor.

KAYNAK: WEBTEKNO, HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.