Deccal'in sol gözü şaşıdır, Cehennemi Cennet, Cenneti ise aslında Cehennemdir

Deccal'in sol gözü şaşıdır, Cehennemi Cennet, Cenneti ise aslında Cehennemdir

Hadis-i Şerif

Bismillahirrahmanirrahim

Huzeyfe (ra) rivayet ediyor. Resulullah (asm) şöyle buyurdular:

Deccal'ın sol gözü şaşıdır. Saçları çoktur. Yanında da Cennet ve Cehennemi vardır. Onun Cehennemi aslında Cennet, Cenneti ise aslında Cehennemdir.

***

Deccal'ın şaşı ve saçlarının bol olduğu açık ifadelerdir. Yanındaki Cennet ve Cehennem tabirleri ise izaha muhtaçtır.

Deccalin Cennet ve Cehenneminin ancak yalancı birer Cennet ve Cehennem olabileceği azıcık bir düşünmeyle anlaşılabilir. Zâten hadis, Kıyamet alâmetleriyle ilgili birçok hadis gibi mecaz mânâda kullanılmıştır. Bu hadis, Deccalin birçok şeyi olduğu gibi medeniyeti de sûistimal ederek onun kötü yönlerini nefisleri bende etmede, insanları emri altında almada kullanacağını ifade etmektedir. Medeniyetin oyun ve eğlenceleri onun yalancı Cennetinden başka birşey değildir. Sefaheti o kadar cazip bir hale getirir ki ağızların suyunu akıtır. Bu yolla insanları avlar, taraftar edinir. Taraftarlarını zevk ü safa içerisinde yaşatır. Muhalefet edenlere ise çile ve sıkıntı çektirir. Bunun için zamanın en modern araçlarını kullanmakta tereddüt etmez. Bu sayede kendine tâbi olanlara yalancı bir Cennet, yani mutluluk, tâbi olmayanlara da azap çektirir.

Âhirzamanla ilgili hadisleri şerh ve izah etme konusunda orijinal izahları bulunan Bedîüzzaman Said Nursî şunları söyler:

"Deccalin yalancı Cenneti, medeniyetin câzibedâr lehviyâtı [oyunları] ve fantaziyeleridir. Merkebi ise şimendifer [tren] gibi bir vasıtadır ki, bir başında ateş ocağı bulunur, kendine tâbi olmayanları bazan ateşe atar. O merkebin bir kulağı, yani diğer başı Cennet gibi tefriş edilmiş, tâbi olanları oraya oturtur. Zâten sefih ve gaddar medeniyetin mühim bir merkebi olan şimendifer, ehl-i sefahet ve dünya için yalancı bir Cennet getirir. Biçare ehl-i diyanet ve ehl-i İslâm için medeniyet elinde Cehennem zebanisi gibi tehlike getirir, esaret ve sefalet altına atar."

Bu izahlar ışığında Deccalin Cennetinin gerçekte Cehennem, Cehenneminin de gerçekte Cennet olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Onun yalancı Cenneti olan sefahet ve gayr-ı meşru hayata kendini atan dünyasını Cehenneme çevirmekle kalmaz, âhiret hayatını da berbad eder. Ona tâbi olmamakla sıkıntıları üstlenen insan ise, dünyada bir nevi Cehennem içerisinde yaşasa da gönlü gül gülistanlık içindedir, huzurla doludur; âhirette de sonsuz saadete erecektir.

(Camiüssağir-4251)