Davucular Ramazan'a hazır

Davucular Ramazan'a hazır

On bir ayın sultanı Ramazan ayında sahur vaktinin geleneksel habercileri davulcular, Gaziosmanpaşa’da düzenlenen zorlu sınavın ardından seçildi. Seçilen davulcular, eğitimlerini tamamladıktan sonra Ramazan ayı boyunca vatandaşları sahura kaldıracak.

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin denetimi ve İlçe Halk Eğitim Merkezi’nin eğitimi ile seçilen Ramazan davulcuları Recep Tayyip Erdoğan Parkı’nda, muhtar, zabıta, davul eğitmeni ve vatandaşlardan oluşan jüri karşısında ilk sınavlarını verdi. Maniler eşliğinde davullarını çalan davulcular jüri karşısında hünerlerini sergiledi. 1 ay boyunca Gaziosmanpaşa’nın 16 Mahallesi'nde görev alacak 26 davulcu, verdikleri zorlu sınavın ardından seçildi.
Davulcular ilk olarak muhtarlığa dilekçe verip, ardından yeterlilik testine tabi tutuldular. Seçilen davulcular, eğitmenlerden ders gördükten sonra Ramazan ayında davul çalacaklar. Davulcular herhangi bir resmi makamdan ücret almazken, belediye yetkilileri davulcuların Ramazan ayının son 3 günü vatandaşlardan bahşiş istemesine izin verdiklerini belirtti.
Davul eğitmeni Resul Çalışkan, ‘’Çok önemli olan bu proje İstanbul’da 39 ilçe arasında Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin mahallerde gezen, kendinden yeteneği olan ritimde çok usta olan aslında belki de atadan, dededen bu işi yapanların ritim ölçüsünde çalmalarını sağlamak. Belki de onlara burada aldıkları eğitimle halk oyunları camiasında, mehter camiasında ve çeşitli düğün organizasyonlarında profesyonel şekilde yer alabilecekleri projenin içindeler. Onlar Ramazanda hoş çalabilen ritim kalıplarıyla çalabilen, gezi adabıyla ritmi beraber birleştiren insanlar olabiliyorlar. Bu konuda mani meselesine de yer veriyoruz. Mani derslerimizde de hoş maniler söyleyebilen bu manilerle halkın gönlüne hitap edebilen, manilerin arkasından da kimi zaman Ramazanın ortasında sonunda bahşiş toplaması vatandaşlarımızın gönlünden gelenlerle, mevcutla yetinmeyi bilen ve vatandaşla uyumlu olan bir proje içindeler’’ ifadelerini kullandı.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Zabıta Müdürü Şevket Aydın, davulcuların eğitimden geçeceğini belirterek, “Gaziosmanpaşa Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak Ramazan davulcularına eğitim veriliyor. Davulcularımıza eğitimleri, kıyafetleri ve sertifikaları noktasında denetim yapacağız. Korsan davulcularla ilgili denetim yapacağız. Onlarla ilgili yasal işlem yapacağız. Eğitim alan davulcularımızı da vatandaşlarımızı rahatsız etmeden disiplinli güzel şekilde geleneklerimize ve göreneklerimize uygun olarak ramazan boyunca faaliyet gösterecekler’’ dedi.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne bağlı Bağlarbaşı Mahallesi’nde senelerdir Ramazan davulculuğu yapan Mahmut Erim ise, ‘’Hem hayır yapıyorum hem sevap yapıyorum. Ramazan ayında onca kişiyi sahura kaldırıyorsam bu gurur duyulacak bir şey. Kendim de oruçlu oluyorum. Daha iyi oluyor benim için. Alıştım artık hem Ramazanı tutuyorum hem de sahura kaldırıyorum’’ ifadelerini kullandı.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.