DART ile uzayda bir ilk daha gerçekleşti

DART ile uzayda bir ilk daha gerçekleşti

Çarpışma anına ait fotoğraflar Hubble Uzay Teleskobu ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından da çekildi ve iki gözlemevi aynı gök cismini aynı anda ilk kez yakaladı.

Amerika Uzay Ajansı, gelen bir asteroidi rotasından çıkarmayı amaçlayan "gezegen savunması" deneyi DART'ın ardından, çarpışmanın Hubble ve James Webb'e yansıyan görüntülerini paylaştı. Telekoplar, ilk kez aynı gök cismini aynı anda çarpışma anında görüntüledi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) isimli uzay aracı, dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide, planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi.

Çarpışma anına ait fotoğraflar Hubble Uzay Teleskobu ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından da çekildi ve iki gözlemevi aynı gök cismini aynı anda ilk kez yakaladı.

Hubble ekibinin gözlemlerine liderlik eden Arizona, Tucson'daki Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nden Jian-Yang Li , "Verileri gördüğümde, kelimenin tam anlamıyla dilim tutuldu, Hubble'ın yakaladığı şaşırtıcı ayrıntılar karşısında şaşkına dönmüştüm. Bu ana tanık olduğum ve bunu gerçekleştiren ekibin bir parçası olduğum için kendimi şanslı hissediyorum." dedi.

DART'ın çarpmasından 22 dakika, 5 saat ve 8,2 saat sonra çekilen görüntülerde Dimorfos'un giderek daha parlak hale geldiği ve yüzeyinden atılan devasa bulutların görünür ışıkta soluk mavi parlıyor gibi göründüğü tespit edildi.

James Webb teleskobunun bir başka timelapse serisi, asteroiti çarpışmadan hemen önce ve çarpışmadan birkaç saat sonra gösteriyor. NASA, DART hedefine ulaştıktan sonra “hızlı, aşırı parlak bir alan” gözlemlenebileceğini söyledi.

Uzay ajansı, DART deneyinin etkilerini belirlemek için Dimorphos ve onun arkadaşı asteroit Didymos'a bakmaya devam edecek ve araştırmacılar, ikili asteroit sistemini önümüzdeki üç hafta boyunca 10 kez daha izlemeye koyacaklar.

trt

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.