Danıştay'ın yeni bir iptal kararı üniversitelerin açılmasını geciktirir
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS'nin öngörüldüğü tarihte uygulanacağını söyledi.
Mehmet Şahin'in Haberi
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 ÖSYS'nin öngörüldüğü tarihte uygulanacağını söyledi. Başvuru tarihinde gecikme olabileceğine dikkat çeken Yarımağan, "1. Sınavı 11 Nisan'da yapmak istiyoruz. İlk başvuru tarihini 11 Ocak 2010'u planlamıştık. Şimdi bunu bir iki hafta geciktirebiliriz." dedi.
Çukurova Üniversitesi ÖSYM Bürosu ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Mithat Özsan Amfisi'nde düzenlenen "2010 ÖSYS Öğrenci Seçme Yerleştirme Sistemi" konulu toplantıya katılan Prof.Dr. Ünal Yarımağan, Danıştay'ın katsayı uygulamasına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararı hakkında konuştu.
YÖK'ün katsayı konusunda yaptığı yeni düzenleme hususunda Danıştay'a tekrar bir başvuru olması halinde sıkıntıların doğacağı uyarısında bulunan Yarımağan, "Asıl tehlike şu. Son alınan kararlarla ilgili Danıştay'a başka bir başvuru olursa ve bu düzenlemeler iptal edilirse -İnşallah böyle bir şey olmaz derim- o zaman sınav takvimi ciddi şekilde aksar. Bu üniversitelerin açılmasına kadar yansır. Önümüzdeki yıl üniversiteler zamanında açılamaz." diye konuştu.
Katsayı meselesinde dile getirilen 'mağduriyet' sözcüğünü sevmediğini vurgulayan Yarımağan, alan içi ve dışında hiç fark olmaması gerektiğini savunan kesimlerin varlığını hatırlattı. Bunu başta meslek çıkışlı adayların savunduğunu anlatan Yarımağan, şöyle devam etti: "Bir taraftan da Türkçe -Matematik öğrencileri 'eğer alan içi, dışı farkı olmazsa, bizim gireceğimiz yerlere başkaları girecek' diyor. Onlar da alan içi ve dışının daha yüksek olmasını istiyor. Her karar belirli kesimlere biraz daha avantajlı ve dezavantajlı hale getiriyor. Eski sistem adayları kendi alanlarında ilerledikleri sürece ödüllendiriyordu. Kulvar değiştirmeyi neredeyse imkânsız kılıyordu. YÖK'ün aldığı ilk karar kulvar farkını kapatmaya dönüktü. Bugün ki ise bölümler arasında farkı çok az oluşturan bir sistem. Ben bu sistemin eskisinden iyi olduğunu düşünüyorum. Tabi bunu eleştirenler de olacaktır. Daha iyisi yok mu? Bu da kişiden kişiye göre değişiyor. Aradaki farkı ne kadar yapacaksınız? Üç, beş, on beş puan mı? Bunun net bir cevabı yoktur."
Eski sistemde bir öğrencinin alan içi tercihiyle dışı tercihi arasında yaklaşık 50 puanlık fark bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu tablonun soruların yüzde 29,6'sına denk geldiğini belirtti.
YÖK'ün katsayı kararı sonrası bu farkın azaldığının altını çizen Yarımağan, eski sistemin alan dışı yerleşmeyi neredeyse imkânsız hale getirdiğini ifade etti. Yeni sistemde bu farkın çok azaldığının görüleceğini açıklayan Yarımağan, söz konusu farkın yaklaşık 10 puana indiğini ve bunun da ortalama yüzde 2,5'ine denk geldiğini kaydetti.
Bu yıl 250 bini fen bilimleri, 500-600 bin olmak üzere 1 milyon 250-300 civarında öğrencinin sınava girmesini beklediklerini dile getiren Yarımağan, ÖSYS'nin 18 puan türünde gerçekleşeceğini söyledi. Yarımağan, puan türlerinin artmasının adayları tedirgin etmemesini istedi. 2006 yılında tek oturumlu sınav sistemine yönelik değişikliğin üç aşamalı hale getirildiğini aktaran Yarımağan, bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LGS) uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Bu yıl ki sınavda sorulacak soruların geçen yılki ile aynı türden ocağını belirten Yarımağan, sadece uygulamanın değiştiğini vurguladı.
Öğrencilerin panik yapmasına yer olmadığına işaret eden Yarımağan, adı çok yıpranan ÖSS'nin adını değiştirme yoluna gittiklerini kaydetti. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) hesaplanmasında 2010 yılı için da yöntem değişikliği yapılmadığın anlatan Yarımağan, "Tek değişiklik değer aralığı daha önce 50-100'dü. Şimdi 100-500 oldu. Bunun dışında hesapla yönteminde bir değişiklik yapılmadı. Ayrıca, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'na karşı çıkanlar var. Fakak, AOBP öğrenciler arasında adaleti sağlıyor. Başarılı öğrenci ödüllendiriliyor. Ben değişmemesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu İnanç, Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
