Danıştay'ın katsayı kararı, eğitimde fırsat eşitliğine aykırı
Sivas İmam Hatipliler Derneği, katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran kararın yürütmesini durdurmasını sert bir dille eleştirdi. Bu kararın eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığı savunuldu.
İsmail Yıldız'ın Haberi
Meslek lisesi mezunlarına uygulanan katsayı adaletsizliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararına tepkiler devam ediyor. Bu karara Sivas İmam Hatipliler Derneği de tepki gösterdi. İmam Hatipliler Derneği Başkanı Samet Şimşek, dernek binasında bazı sivil toplum örgütlerinin de katılımı ile basın toplantısı düzenledi. Şimşek, YÖK'ün meslek liseleri mezunlarına uygulanan katsayı adaletsizliğini gidermeye yönelik kararına karşı İstanbul Baro Başkanlığı tarafından açılan iptal davası hakkında Danıştay 8. Daire'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararının toplumda yargıya, hukuk sistemine ve adalete olan güven duygusunu bir kez daha altüst ettiğini ve millet vicdanını derinden yaraladığını söyledi. Bu kararın altına imza atanların, aldıkları kararla genç beyinlerin hayallerini yıktıklarını, onların emeklerini hiçe saydıklarını, anne ve babalarının umutlarını yok ettiklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu: "Kendilerini meslek liselilerinin yerine koymalarını, onların arasında kendi çocuklarının da olabileceğini farz ederek kamu vicdanını rahatsız etmeyecek ve sağduyulu bir karar almış olsalardı daha iyi olurdu. Ama ne var ki, her zaman olduğu gibi bu beklentimiz boşa çıkmış, güven duygumuz bir kez daha sarsılmıştır. Bunu söylerken, ısmarlama duygularla değil, hem on binlerce meslek lisesi öğrencisi ve mezunu adına, hem de sınava hazırlanan bir meslek liselinin velisi olarak söylüyorum. Neresinden bakarsak bakalım bu karar, hukukun temel ilkelerine ve Anayasa'nın eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırıdır. Bu karar, meslek liselerini tercih eden gençlerimizi dışlayan, ötekileştiren, onların eğitim yolunu tıkayan, eğitim sistemimizi kaosa sürükleyen, yavrularımızın hayallerini, umutlarını yıkan, okuma arzularını söndüren ve ülkemizin geleceğini karartan bir karardır."
İmam Hatipliler Derneği Başkanı Samet Şimşek, 1999 yılından beri uygulanan katsayı adaletsizliğini ortadan kaldırmak için YÖK'ün 21 Temmuz 2009'da aldığı kararın ardından meslek liselerine karşı taleplerin arttığını ve eğitimin kalitesinin yükselmeye başladığını kaydetti. Şimşek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bu anlayış, halkın eğitim alanındaki tercih özgürlüğüne konulmuş en büyük ambargodur. Millet iradesi ipotek altına alınmaktadır. Bu durum, eğitimde fırsat eşitliğine aykırı en büyük insan hakları ihlalidir."
Basın açıklamasına Mazlumder, Anadolu Gençlik Derneği, Kemalettin İbni Hümam Vakfı, Öğretmenler Derneği, Memur-Sen, Eğitim Bir-Sen, Sağlık-Sen ve İHH destek verdi.
