Danimarka, Suriyeli sığınmacıları ülkelerine geri gönderme planından vazgeçmiyor

Danimarka, Suriyeli sığınmacıları ülkelerine geri gönderme planından vazgeçmiyor

Danimarka, milletvekillerinin ve sivil toplum kuruluşlarının artan baskısına rağmen, Suriyeli sığınmacıları ülkesine gönderme konusunda aldığı karardan geri adım atmıyor.

İskandinav ülkesi geçen yıl, göçmenlik yetkililerinin başkent Şam ve çevresindeki bölgelerdeki koşulların iyileştiğini söylemesinin ardından Suriyeli sığınmacılar için yüzlerce oturma iznini gözden geçirmeye karar verdi.

Danimarka Göçmenlik Bürosu'na göre, 2019'dan bu yana, incelenen 600'den fazla vakadan, Şam bölgesinden olan 200'den fazla Suriye vatandaşının ikamet izni iptal edildi.

Geçen hafta yüzlerce protestocu, oturma izinlerini iptal etme hareketini protesto etmek için Danimarka parlamentosunun önünde toplandı.

Göçmenlik Bakanı Mattias Tesfaye, Reuters'e verdiği demeçte, "Danimarka ilk günden beri açık ve dürüst. Suriyeli mültecilere oturma izinlerinin geçici olduğunu ve koruma ihtiyacı ortadan kalkarsa iznin iptal edilebileceğini açıkça ifade ettik. Kendi ülkelerindeki koşullar iyileştiğinde, eski mülteciler anavatanlarına dönmeli ve orada hayatlarını yeniden kurmalı” dedi.

Kopenhag yönetimi 2019'da Suriyelilere ülkeyi terk etmeleri için kişi başı 175.000 Danimarka kronu (28.427 Dolar) para teklif etmeye başladı.

O tarihten bu yana en az 250 Suriye vatandaşı, Danimarka'nın finansal desteğiyle gönüllü olarak Suriye'ye döndü.

AB vekillerinden Danimarka Başbakanı'na mektup

AB milletvekilleri, geçtiğimiz cuma günü Başbakan Mette Frederiksen'e hitaben yazdıkları bir mektupta Danimarka’nın “Suriyeli mültecileri sınır dışı etme” çabalarından duydukları üzüntüyü dile getirdil ve Frederiksen'i ülkenin iltica politikasında “180 derece geri dönüş” yapmaya çağırdı.

Almanya ve Fransa da dahil olmak üzere 12 üye ülkeden 33 milletvekilinin imzaladığı mektupta "Savaştaki bir ülkeye sürgünler asla normal olmamalı. Danimarka burada öncü bir rol üstlenmemeli" denildi.

"Danimarka sistematik iptale başlayan tek ülke"

İsveç ve Birleşik Krallık da Suriye'nin başkent bölgesindeki genel koşulların iyileştiği sonucuna varmışlardı.

Ancak sivil toplum örgütü Danimarka Mülteci Konseyi, Danimarka'nın bu gerekçelerle Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini sistematik olarak iptal etmeye başlayan tek ülke olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Suriyeli mültecilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşü için şartların bulunmadığını belirten bildiriler yayınladı.

Benzer şekilde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), devletlere Suriye vatandaşlarını ülkenin herhangi bir yerine, başkent gibi hükümet tarafından kontrol edilen bölgelere bile zorla geri göndermemeleri çağrısında bulundu.

euronews 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.