Daire fiyatına tespih koleksiyonu

Daire fiyatına tespih koleksiyonu

Bursa'da iş adamı Murat Kar'ın 200 parçadan oluşan koleksiyonunda asırlık tespihler de bulunuyor.

Tespih koleksiyoncusu Kar: "Hem maddi hem de manevi değeri olanlar var. Bir de hediye edilenler var. Bir daire fiyatına eş değer bir koleksiyon, değeri 40-45 bin dolar civarındadır" dedi.

Bursa'da yaklaşık 20 yıldır tespih biriktiren 42 yaşındaki tekstilci Murat Kar, 40-45 bin dolar değerinde bir koleksiyonun sahibi oldu.

Eşarp fabrikası sahibi Kar, çocukluğunda babasının hediye ettiği tespihle bu merakının başladığını söyledi.
Liseyi bitirdikten sonra tespih biriktirmeye başladığını belirten Kar, "Askerliğimi de bitirdikten sonra daha çok merak saldım. İşlerimin yanı sıra antikacı arkadaşlarımın sayesinde koleksiyonum iyice zenginleşti. Sonra baktım ki sandık doldu. Aşağı yukarı 6 yıl öncesine kadar sandıkta duran tespihlerimi güzel bir dolaba koyup 'göze hitap etsin' diye iş yerimde özel olarak oluşturduğum bölmede muhafaza ediyorum" diye konuştu.
 
Kar, yaklaşık 20 yıllık uğraşı olan koleksiyonunda birbirinden değerli 200 tespih bulunduğunu anlattı.
Bunların arasında 100, 200, 300 yıllık tespihlerin de olduğunu dile getiren Kar, şöyle devam etti:
"Hatta babamın verdiği bilgiye göre, uzun mercanlı 'yüssür' diye adlandırılan 600-700 yıllık bir tespih de mevcut. Hem maddi hem de manevi değeri olanlar var. Bir de hediye edilenler var. Bir daire fiyatına eş değer bir koleksiyon, değeri 40-45 bin dolar civarındadır. Koleksiyonuma tespih almaya devam ediyorum. Bunun için Türkiye genelinde araştırmalar yapıyorum. Tespih meraklılarıyla irtibat sağlıyor, koleksiyonuma en güzel tespihleri kazandırıyorum. Bunların çoğu el işçiliği ürünü. Başkası gezmeyi sever, ben de bu koleksiyona baktığım zaman deşarj oluyorum. Tespihlerin hepsinin ayrı bir dünyası, ayrı bir dili var. Tespihlerin bakımı için ayda bir kuru bir bezle tek tek çocuğumu sever gibi siliyorum, temizliyorum, tabiri caizse saçını tarıyorum."

Koleksiyonunu zenginleştirmek istediğini vurgulayan Kar, bunları satmayı ya da çocuklarına hatıra olarak bırakmayı düşündüğünü ifade etti.
 
Fosilli tespihler

Murat Kar, koleksiyonundaki tespihlerden bazılarını yurt dışından temin ettiğini aktardı.
Oltu, kehribar, koç boynuzu, deve kemiği, kuka, yüssür, orijinal yakut başta olmak üzere 20 çeşit tespihinin bulunduğunu bildiren Kehribar, "Osmanlı kesmesi' dediğimiz tespihimiz var. Yaklaşık 2 bin dolar civarında ama bunu bin dolara aldım. Fosilli tespihler var. Bunların içinde de arı, karınca, sinek olur. Bunlar da çok değerlidir" diye konuştu.

AA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.