"DAEŞ'e karşı işbirliği istediğimiz düzeyde değil"

"DAEŞ'e karşı işbirliği istediğimiz düzeyde değil"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm çabasına rağmen DAEŞ ile mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin henüz istenen düzeyde olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Romanya'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, G-7 Zirvesi'nde yaptığı "yabancı savaşçıların DAEŞ'e katılımının engellenmesiyle ilgili Türkiye'nin kapasitesini tam olarak artırmadığı" yönündeki açıklamasına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, açıklamayı dikkatlice okuduğunu ve Obama'nın konuşmasında ifade ettiği hususları Türkiye'nin de sürekli vurguladığını belirtti.

Türkiye'ye gelen 40 milyon turistin tamamına Suriye'ye veya Irak'a geçecek muamelesi yapılmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, zamanlıca, daha güçlü işbirliği ve bilgi paylaşımı yapılması arzusunda olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Obama da bu anlamda henüz yeterli noktaya gelmediğimizi söylüyor ama burada 'sadece Türkiye suçludur' dersek o zaman ben de derim ki 'benim yakalayıp sınır dışına gönderdiğim bin 300 kişi hakkında bana verilen bilgi var mıydı?' Yok. Yarıdan fazlası hakkında bizde bilgi yoktu. Ya da bu ülkeler, yabancı terörist savaşçıların geldiği ülkeler, oradan ayrılmadan önce neden (savaşçıları) durdurmuyorlar? Neden tespit edemiyorlar? Durduramıyorlarsa zamanlıca neden bizimle bilgi paylaşmıyorlar? Bazen bilgi paylaşılıyor biz de gereğini yapıyoruz. Ya da şunu da sorabilirim. 'Bizim yakalayıp da sınır dışı ettiğimiz ve gönderirken de o ülkelere hakkında bilgi verdiğimiz kişilerin bazıları nasıl oluyor da tekrar bizim havaalanına geliyor, sınırlarımıza geliyor?' Bilinen isimler bunlar. Hadi diğerlerini tespit edemediniz. Nasıl oluyor da Fransa'da bir polise saldırabiliyor? Nasıl oluyor da diğer ülkelerde aynı şekilde. Biz de seyahat özgürlüğü var diyerek bu işi başka yere götüremeyiz yani topu taca atamayız. Bu konuda çok ciddi işbirliği yapmamız lazım."

"Türkiye'ye eleştiri değil"

Çavuşoğlu, "Son zamanlarda bu işbirliği konusunda mesafe katettik ama hala 'yüzde yüz başarılıyız' dersek veya 'tam istediğimiz noktaya geldik' dersek doğru olmaz. Obama da zaten buna işaret ediyor. Bunu tabii Türkiye'de sanki 'Türkiye'ye yönelik söyledi ya da Türkiye'yi eleştirmek için söyledi' gibi hemen manipülasyon yapıyorlar malum bir grup medya ama ben dikkatlice okudum. Tamamen Türkiye'ye eleştiri değil. Bu konuda hala hepimizin yeteriz olduğunu vurguluyor. Ben de buna katılıyorum. Bu kadar tedbire rağmen, bu kadar çabaya rağmen uluslararası işbirliği istediğimiz düzeyde değil" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.