Cumhuriyetçi karıncalar 'canlı' köprüler kuruyor

Cumhuriyetçi karıncalar 'canlı' köprüler kuruyor

Karıncalara bu aklı veren kim acaba?

Yiyecek bulmak için en kısa yol arayışının "Eciton hamatum" türü karıncaları bedenleriyle köprüler kurmaya yönlendirdiği tespit edildi.

"Eciton hamatum" türü karıncaların bedenleri ile hareket eden köprüler kurarak, kendi aralarındaki trafik akışını yönlendirdikleri belirlendi.

"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları, yiyecek bulmak için en kısa yol arayışının, göçebe asker karıncaları hareketli köprüler inşa etmeye sevk ettiğini gösterdi.

Çalışmayı yürüten Amerikalı ve Alman araştırmacılar, "Eciton hamatum" türü karıncaların doğal ortamını andıran üç boyutlu, köşeli platform kullandı ve bulgularının, zeka ürünü olduğunu açıkladı.

Karıncaları doğal ortamında gözlemlemek için Panama'ya giden araştırmacılardan Matthew Lutz, "Niyetimiz, karıncaların kendi aralarında iletişim kurmalarını ve karmaşık köprüler inşa etmelerini sağlayan basit kuralları anlamaktı" dedi.

Princeton Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Lutz, karıncaların işe, platformun bir ucunda ileri doğru hareket ederek büyüttükleri küçük bir köprü kurmakla başladıklarını söyledi. Lutz, ilginç olanın ise karıncaların köprü kurma işini ortalama bir mesafede sonlandırmaları olduğunu kaydetti.

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.