Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur'an tilavetindeki detay

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur'an tilavetindeki detay

Erdoğan’ın Kur’an tilâvetinin gözlerden kaçan tarafı...

Risale Haber-Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz yıldönümü nedeniyle Millet Camiinde düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim okudu. 

Tarihçi Murat Bardakçı, Erdoğan'ın “İstanbul” hattâ “Üsküdar tavrı” ile Kur'an'ı okuduğunu söyledi.

Türkiye bir Cumhurbaşkanının Kur'an okumasına alışkın değildi

Erdoğan'ın Âl-i İmran Suresi’nin bazı âyetlerini okuduğunu belirten Bardakçı, "Bir cumhurbaşkanının camide yahut başka herhangi bir mekânda tilâvetine, yani Kur’an okumasına alışkın olmayan Türkiye, Kur’an’ı şimdi arada bir Cumhurbaşkanı’ndan da dinliyor" dedi.

Gözlerden kaçan taraf

Erdoğan’ın Kur’an tilâvetinin gözlerden kaçan ama hafızlarımızı, özellikle de Diyanet’i yakından alâkadar eden bir tarafı olduğuna dikkat çeken Bardakçı, yazısını şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı’nın dünkü tilâvetini dinleyen ve “Kur’an tavrı”nın da mahiyetini bilenler, Tayyip Erdoğan’ın Kur’an’ı bize, özellikle de İstanbul’a mahsus olan ama şimdi neredeyse tamamen unutulan “İstanbul”, hattâ “Üsküdar tavrı” ile okuduğunu hemen farketmişlerdir.

Neredeyse tamamen unutuldu!

Eskiler “Kur’an Arabistan’da nâzil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı” derlerdi ama, İstanbul’da da asırlar boyunca mükemmel şekilde okunmuştu. 20. yüzyılda Hafız Sami ile Hafız Kemal’den itibaren Üsküdarlı Ali Efendi, Hendekli Abdurrahman Efendi, Mecid Sesigür, Hasan Akkuş, Kâni Karaca, Fevzi Mısır, Aziz Bahriyeli gibi nice hafızlar geçmişi asırlar öncesine dayanan bize mahsus “Istanbul” tavrını, devam ettirmişlerdi ve uzun çalışmanın yanı sıra yetenek isteyen bu tavır çok güzeldi!

Bu tavrın son temsilcilerinden olan rahmetli Kâni Karaca’nın yetişmesinde önemli rolü bulunan “Üsküdarlı Ali Efendi”nin, yani Ali Üsküdarlı’nın tavrı da kendi ismi ile, yani “Üsküdar tavrı” diye bilinirdi…

Ama, bize mahsus olan bu tavır artık neredeyse tamamen unutuldu!

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum