Çorum, 137 ülkeye pek çok ürün ihraç ediyor

Çorum, 137 ülkeye pek çok ürün ihraç ediyor

Çorum'da 500'e yakın KOBİ, ziynet eşyalarından yumurtaya, ayakkabıdan şırıngaya, makarnadan banyo gereçleri ve makine aksamlarına kadar pek çok ürünü 137 ülkeye ihraç ediyor.

Yaklaşık 70 yıllık sanayi kültürüyle Anadolu'nun önemli üretim merkezlerinden Çorum'da 500'e yakın KOBİ, 137 ülkeye ziynet eşyalarından yumurtaya, ayakkabıdan şırıngaya, makarnadan banyo gereçleri ve makine aksamlarına kadar pek çok ürün ihraç ediyor.

 Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Hitit Medeniyeti olmak üzere turizm alanında önemli değerlere ev sahipliği yapan Çorum'un, 1960'lı yıllarda başlayan sanayileşme hamlesiyle de hızla gelişerek Türkiye'de sanayileşen kentlerden biri olduğunu söyledi.
 
Girişimci ve müteşebbislerin devlet desteği almadan yaptıkları yatırımlarla Çorum'un adını "Anadolu Kaplanları" arasına yazdırmayı başardıklarını belirten Başaranhıncal, müteşebbislerin ayrıca kazandıklarını Çorum'da yatırıma dönüştüren ve "her şeyi devletten beklemeyen" girişimci yapısıyla "Kalkınmada Çorum Modeli" adıyla nitelendirilen bir kalkınma modeli oluşturarak Türkiye'ye örnek olduklarına dikkati çekti.
 
Kentte kiremit-tuğla ile başlayıp, makine sanayi, demir-çelik döküm, bakır-çinko ve magnezyum alaşımları, otomotiv yan sanayi, oto-radyatör ve oto kaloriferi, vitrifiye ve seramik ürünleri, iplik, tekstil, ayakkabı, dokuma ve sağlık gereçlerine kadar 100'e yakın sektörde imalat yapıldığını ifade eden Başaranhıncal, il genelinde 500'e yakın tesiste üretim gerçekleştirdiklerini kaydetti.
 
İhracatta yüzde 66'lık artış
 
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Çorum'dan ilk 9 aylık süreçte 291 milyon dolarlık ihracat yapıldığına dikkati çeken Başaranhıncal, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66'lık bir artış yaşandığını vurguladı.
 
İhracattaki artış göz önünde bulundurulduğunda yıl sonundaki ihracatın 450 milyon doları geçeceğinin öngörüldüğünü dile getiren Başaranhıncal, "Üretim merkezi Çorum'da olup, şirket merkezi büyük şehirlerde bulunan sanayi kuruluşlarımızın yaptıkları ihracat da göz önüne alındığında 2015 yılındaki toplam ihracatımızın 600 milyon doları bulacağı bir gerçektir" dedi.
 
Geçen yılın ilk 9 ayında 117 milyon 500 bin dolar olan ithalatın da bu yılın ilk 9 ayında yüzde 109 artarak 245 milyon 415 bin dolara yükseldiğini aktaran Başaranhıncal, "Beş kıtadaki 137 ülkeye ihracat yapılan kentimizin ihracatının önemli bir bölümü, makine sanayi tarafından gerçekleştirilmektedir. 2015 yılında ithalatta görülen artışın en büyük nedenlerinden biri, makine sanayinde teknolojiye dayalı üretim modeline geçilmesidir. Teknolojik üretim sayesinde hem üretim kalitesini, hem üretim hızını hem de üretim birimini artıran sanayicilerimiz, bu sayede ilimize ve ülkemize önemli ölçüde katma değer üretmektedir" diye konuştu.
 
Cari açığın düşürülmesine önemli katkı
 
Türkiye'nin ekonomik anlamda en büyük sorunlarından birinin, "cari açık" olduğunun altını çizen Başaranhıncal, Çorum'un, ithal ettiğinden çok daha fazlasını ihraç ederek cari açığın düşürülmesine önemli katkı sağladığını vurguladı.
 
Ekonomi Bakanlığınca yürütülen "Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirilmesi Projesi"nin (UR-GE) TSO'nun öncülüğünde Çorum'da da uygulandığını belirten Başaranhıncal, "TSO olarak Gıda İşleme Makineleri ve Toprak Sanayi alanında olmak üzere iki ayrı sektörde UR-GE Projesi yürütmekteyiz. Bu sayede üreticilerimiz, yeni pazarlara girebilmekte, birbirleri ile değil, küresel rakipleri ile rekabet edebilmektedirler. Ayrıca şu anda organize sanayi bölgemizdeki ayakkabı ve makine sanayine yönelik yeni yatırımların da tamamlanmasıyla Çorum, dış ticaret konusunda Türkiye genelinde çok daha ön sıralarda yerini almış olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
 
"Demiryolu, dış ticaret hacmini katlayacaktır"
 
Başaranhıncal, Çorum'un dış ticaret hacmini arttıracak etkenlerin başında demiryolu geldiğini vurgulayarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yatırım programında yer alan Ankara-Çorum-Samsun Demiryolu Projesi'nin hayata geçmesiyle Çorum'daki üreticilerin, yabancı pazarlara çok daha düşük maliyetlerle açılabileceğini kaydetti.
 
Başaranhıncal, "Demiryolu, dış ticaret hacmini katlayacaktır. Demiryolu ile önemli bir rekabet gücü elde edecek olan sanayicilerimiz, ilimizin ihracatını kat be kat artırarak, ülkemizin cari açıkla mücadelesine de çok daha fazla katma değer sağlayabileceklerdir" ifadelerini kullandı.
 
(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.