Çok önemli projede hedef 2016

Çok önemli projede hedef 2016

Yapımına 2008 yılında Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle başlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesinin önemi Rusya ile Türkiye arasında yaşanan ‘uçak’ krizinden sonra bir kez daha ortaya çıktı.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin ticari olarak, ekonomik olarak önemli proje olduğunu, ancak Türkiye’nin Azerbaycan ile olan kardeşliği, birlikteliği ve iki ülkenin Orta Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlama anlamında önemli bir köprü konumunda olmasının da çok önemli bir halkası olduğunu belirtti.

Bakü-Tiflis-Kars Projesinin bu anlamda çok çok önemli olduğuna dikkat çeken AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Projesinin 2016 yılında bitirilmesi için olağan üstü bir çaba sarf edildiğini söyledi.

“BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİR YOLU HATTI MAHKEME DOLAYISIYLA İKİ KERE DURDU”

Milletvekili Ahmet Arslan, özellikle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin Türkiye açısından öneminin her zaman bilindiğini belirterek şunları söyledi: "Keşke kriz olmasaydı. Kimse kriz olsun istemez ama ülke olarak üzerimize düşeni yapmak durumundayız. Bunu daha önce yaptık, yapacağımızı deklare ettik. Bu anlamda kimsenin diyebileceği bir şey yok. Dönelim kriz kısmına, keşke olmasaydı ama ülkeler arası ilişkilerde bunlar her zaman olabiliyor. Olduğunda da tedbirinizi almanız lazım."

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin ticari olarak, ekonomik olarak önemli proje olduğunu anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama Türkiye’nin Azerbaycan ile olan kardeşliği, birlikteliği ve iki ülkenin Orta Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlama anlamında önemli bir köprü konumunda olması çok önemli bir halkaydı. Proje o anlamda çok önemliydi. Tesbit doğru. Az önce diğer işlerle ilgili söylediğimiz ne yazık ki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin de başına geldi. Yükleniciler birbirini şikayet etti. İdare Mahkemesi iş yüzde 80’e gelmişken ihaleyi verilen kişiden iptal edip bir başkasına verdi. Kurum ihaleyi tasfiye etti. Başka bir firmaya gitti. Öteki firma bu sefer Danıştay'a gitti. Danıştay'dan döndü dedi ki kurumun ilk yaptığı doğruydu yapılsın. Ama güzel de iş bu arada iki kere durdu. Yani geçen sene hatta ondan önceki yıl bitmesi gereken iş, ne yazık ki 2016’ya sarktı. Son üç aydır özellikle olağanüstü yoğunlukta bir çalışma var. Hedef 2016’da bitirilmesidir.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son Azerbaycan ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde en önemli proje olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesinin gündeme geldiğini ifade eden Ahmet Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Yani Rusya ile olan krizden bağımsız düşünün, demir yolu bir toplu taşıma türüdür. Kapıdan kapıya giden bir türdür. Dolayısıyla hiçbir zaman kara yolu ile TIR taşımasıyla kıyaslanamaz. Zaten olağan üstü avantajları vardır. Bakü-Tiflis-Kars onun için çok çok önemli bir projedir. Bizde Azerbaycan ile bu projenin biran önce bitirilmesi konusunda gerçekten olağanüstü bir gayret sarfediyoruz. Ve yine biliyorum ki iki gün önce Sayın Başbakanımızın, Azerbaycan ziyaretinde Bakü’deki toplantılarında Sayın İlham Aliyev ile özellikle yine en önemli proje olarak, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi gündeme geldi.”

“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN’IN İŞ BİRLİĞİYLE ORTAYA ÇIKAN TANAP PROJESİ İLE AVRUPA VE TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ İHTİYACI KARŞILANACAK”

Arslan, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri çalışmalara bir yenisini ekleyerek dünya enerji piyasalarında ses getirecek dev bir projeye imza atıklarını hatırlattı. 

Arslan, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Projesi’nin Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan dev proje olduğunu, Avrupa ve Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının TANAP projesiyle karşılanacağının altını çizdi.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Türkiye ile Azerbaycan’ın coğrafyasındaki ekonomik işbirliğinin en önemli halkalarından birisinin TANAP olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"TANAP’ın da böylece önemi tekrar ortaya çıkıyor. İnşallah biran önce TANAP’ın da bitirilmesi, bizim için çok çok önemlidir. Ben daha önce bir iki ortamda söylemiştim. Siz ekonomik ve ticaret olarak ne kadar güçlüyseniz, sair ülkelere bu anlamda ne kadar çok hizmet ediyorsanız, o ülkeleri kendinize bağımlı hale getirirsiniz. Sebebi şu; O ülkenin ticaret erbabı sizin üzerinizden ticaretini gerçekleştiriyorsa sizi savunur hale geliyor. O yüzden Türkiye TANAP’ı da, Bakü-Tiflis-Kars’ı da bunun gibi büyük projeleri bitirdikçe Avrupa’nın ticaret erbabı içinde çok önemli bir partner olacak. Orta Asya’nın, Çin’in ticaret erbabı için de çok önemli bir partner olacak. Sadece ülkelerin partneri değil. Sadece ülkelerin kardeşliği değil, o ayrı bir şey, o zaten olmak durumunda, ama ticarete ne kadar güçlenirseniz, oranın ticaret erbabı sizden önce sizi savunuyor. O yüzden bu projeler Türkiye’yi güçlendiriyor. Dünyanın bu kadar gözünün Türkiye üzerinde olmasının sebebi de zaten bu büyük koridorların, ister ulaşım, ister petrol, ister enerji nakli anlamında büyük ulaşım koridorlarının Türkiye üzerinde geçmesi, Türkiye’yi Dünya’da güçlü hale getiriyor. Bu görünümden rahatsız olanlarda bunlar olmasın diye olağanüstü bir gayret sarf ediyor. O yüzden çok doğru bir yoldayız. Bakü-Tiflis-Kars Projesi başta olmak üzere uluslararası enerji ve ulaşım koridorlarını Türkiye üzerinden yapmamızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Bu anlamda çok doğru bir yoldayız. İnsanımız doğru yolda olduğumuzu gördüğü için istikrar ve tek başına iktidardan yana gücünü, hepimizin beklediğinin üzerinde destekle verdi. İnşallah bizde onun gereğini yapmaya devam edeceğiz.” 

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattında çok hızlı bir şekilde tünellerin bitme aşamasına geldiğini, iç kaplamaları yapıldığını kaydetti. İki tünelin iki tarafını da Türk yüklenicinin yaptığını vurgulayan Arslan, çalışmaların eş zamanlı ilerlediğini, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının 2016 yılında bitirileceğini sözlerine ekledi. 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.