Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Çocukluk Ramazanları

Çocuklar saf, temiz, iyi niyetlidirler. Hal ve hareketlerini içlerinden geldiği gibi yaparlar. Davranışları ve düşünceleri ön yargısızdır. Çocuklar meraklıdırlar, heveslidirler.  Hayal dünyaları  çok geniştir ve o güzellikler içinde gezinirken hep gülümserler. Güzel bir söz vardır. Çiçekler solmayınca, çocuklar ağlamayınca güzeldir. Onları ağlatmamak, hayatın içindekileri ve yaşamı sevdirmek gerekir.

Çocuklarımızı sevdirerek öğreteceğimiz ve yaşamlarına geçirmelerinde rehber olacağımız Ramazan ayını hakkıyla ihya etmek ve oruç tutmanın mahiyetini anlamalarını sağlamalıyız.

Ramazanın ikinci gününde iftara yarım saat kala 11 yaşındaki oğlum "anne biz neden oruç tutuyoruz" diye sordu. Ben de "aç kalınca Allahın verdiği nimetlerin değerini daha iyi anlıyoruz ve verdiği nimetler için Rabbimize şükrediyoruz. Sürekli tok olduğumuzda bunu unutabiliriz. İkincisi de aç kaldığımızda yoksulların, fakirlerin durumunu daha iyi anlarız ve onları yardım etmemiz gerektiğini hatırlarız. Ramazan ayındaki yardımlaşma ile zenginler ile fakirler birbirlerine daha yakınlaşırlar, kardeşlik bağları daha sıkılaşır" diye anlattım. O da gitti kendisinden 2 yaş büyük ablasını benden dinlediklerini aynen aktardı. Sorduğu sorunun cevabını İçinde bulunduğu açlık zafiyeti ile öğrenmesi daha etkili oldu.

Ramazanın ilk günleri çocuklar için heyecan vericidir. Erkek çocukları  babaları ile kız çocukları anneleri ile teravihe gitmek isterler. Gece sahura kalkmak, oruç tutmak, iftar heyecanını  yaşamak isterler. Önemli olan Ramazanın ilk günlerinde yaşanan bu heyecanın diğer günlerinde de devam etmesi için çocuklarımız adına neler yapmalıyız? Ki çocuklarımız Ramazan ayının mahiyetini anlasın ve Ramazan ayının sonuna kadar bu heyecanı yaşayabilsin.

Öncelikli olarak Ramazan ile ilgili hazırlanan çocuk programlarına katılmalarını sağlayabiliriz. Ankara'da yaşayanlar için Merak Aile okulunun hazırlamış olduğu çocuklara özel Ramazan programı değerlendirilmelidir.

Çocuklara Ramazan ve oruç ile ilgili hikâyeler, masallar, maniler, şiirler okutturarak bilgi edinmeleri ve bilinçlenmeleri sağlanabilir.

Çocuklarda oruç tutma isteği uyandırıp, oruç tutmalarını sağlayabiliriz. Çocuğun tuttuğu oruç çok değerlidir. Şeytanın belini kıran çocuğun orucudur.

Çocuğun oruç tutma isteğine de çocuklarımızı kendimizle birlikte teravih namazına götürüp cemaatle kılınan manevi havayı teneffüs ettirmekle sağlayabiliriz. Sahura kaldırıp, onların sevdiği yiyeceklerden hazırlamalı ve bunu senin için hazırladım, senin sevdiğin yemekleri yaptım diyerek ona değer verdiğimizi ve önemsediğimizi göstermeliyiz. Bu da çocuklarımızda oruç tutmak isteği uyandıran teşvik edici davranışlarımızdandır. Oruç tutamayacak kadar yaşı küçük olan çocuklarımıza da sahura kaldırmalı ertesi günü acıktığında orucunu açalım karnın doyunca tekrar niyetlenelim diyerek bir günde iki, üç kere oruç tuttuğunu zannetmesini sağlayabiliriz. Bu davranış yaşı küçük olan çocuğa da Ramazan ayında oruç tutulmalıdır bilinci verir.

Yaşı oruç tutmaya uygun olan çocuklarımızı da iftarlık alması ve orucunu bu iftarlıklarla açması için harçlık verebiliriz. Bu davranışımız çocuğun oruç tutmasını devam ettirmesinde takdir ve teşvik etme yöntemidir.

Oruç  tutan çocuklarımıza iftarda ne yemek istersin diye sorup iftar menüsünde çocuğun da isteğini yiyecekle hazırlanmalıdır.

Bazı  il ve ilçelerimizde iftar vakti top sesiyle duyurulur ve devamında akşam ezanı okunur. Çocukların iftarlıkları ile o anı  beklemeleri ve yaşamaları ileri ki hayatlarında devamlı  hatırlayacakları güzel anılar olarak hatırlanacaktır.

Mutlaka sizlerinde unutamadığınız çocukluk Ramazan hatıralarınız vardır. Bu hatıralarınızı çocuklarınızı da anlatın ve onların da sizin yaşadığınız o güzel Ramazan günlerini yaşamalarında katkıda bulunun.

Çocuklarınızla Ramazan ayında bir kere bile olsa İftar çadırlarına ve toplu iftar verilen yerlere götürün. Çocuklar farklı kişilerle, farklı ortamda, farklı bir iftar akşamı yaşamaların sağlayabilirsiniz. Bu da çocukların sosyal gelişimlerini destekler ve dışa dönük, girişken, insanlarla kolay iletişim sağlayabilen yetişkinlerin yetişmesinde katkı sağlar.

Arkadaş  gruplarınızın çağırdığı iftarlara çocuklarınızı da götürün. Evinize iftara misafir aileler çağırın. İhtiyacı olan yoksul aileleri de iftar vererek, çocuklarımıza ihtiyacı olan ailelere yardım etmeli mesajı vermiş oluruz. Gelen bu misafirlere Ramazan hediyesi adı altında erzak çantası hazırlayıp bunları çocuklarımızla birlikte hediye etmeliyiz ki çocuklarımıza Ramazan ayının yardımlaşma ayı olduğu bilinci verebilelim.

Çocuklarımızın arkadaşlarına iftara çağırabiliriz. Çocuklarımızdan iftara çağırabilecekleri arkadaş listesi hazırlamalarını ve onları iftara davet etmelerini isteyebiliriz. Hatta iftar menüsünü çocuklarımız belirlesin. Yemekleri hazırlarken katkıda bulunmalarını isteyelim. Kesici alet kullanmaya gerektirmeyen menünün hazırlanmasını onlara bırakabiliriz. Nasıl keyifle ve mutlulukla yapacaklarını göreceksiniz. Ayrıca çocuklarımız bu etkinliğimizle kendilerinin özel ve değerli olduklarını hissedecekler ve unutamayacakları bir hatıra olarak kalacaktır.

Televizyonlarda çocuklar için hazırlanan ramazan programlarını izlemelerini sağlayabiliriz. Demirhan Kadıoğlu'nun hazırlayıp sunduğu Hilal TV'de her akşam Ramazan programı içinde yayınlanan “Ramazan Masalları” bölümüne çocuklarınızın izlemeleri için ortam hazırlayabiliriz.

Çocuklarımıza, Ramazan etkinliklerinin yapıldığı kitap fuarları, alış-veriş yerleri, gösteri mekânlarına götürerek Ramazan ayını eğlenceli bir şekilde geçirmelerini sağlayabiliriz

Onbir ayın sultanı olan bu ayda çocuklarımızın yaşadıkları tüm güzellikler fotoğraflanarak Ramazan Kitapçığı hazırlatabiliriz. Her bir fotoğrafın altına o resmin kendinde bıraktığı etki ve izi anlatacak birkaç cümle ile özetleyip süsleyerek hazırlayacakları Ramazan kitapçığı ileri de çocukluk Ramazanlarını hatırlayacakları güzel bir anı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum