Çocukları oyuncaklarıyla sürekli baş başa bırakmayın

Çocukları oyuncaklarıyla sürekli baş başa bırakmayın

Prof. Dr. Maviş, çocukların bağlantı hünerini geliştirecek en kıymetli faktörün, aile bireylerinin ilgisi olduğuna dikkati çekti.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİLKOM) Müdürü Prof. Dr. İlknur Maviş, ebeveynlerin çocukları ile bağlantı kurmak yerine oyuncak, tablet, bilgisayar ya da telefona yönlendirmelerinin dil ve konuşma bozukluklarına yol açabileceği ikazında bulundu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Tıp Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Kısım Lideri Maviş, AA muhabirine, DİLKOM’un 20 yıldır dil ve konuşma bozukluklarının nedenleri ve terapisi üzerine araştırmalar yaptığını söyledi.

Söz konusu bozukluğun altında kekemelik, konuşma sesi, otizm, gecikmiş dil ya da dil gelişim bozukluğunun olabileceğini belirten Maviş, “Problemin teşhisi sonrasında gerekli terapilere başlıyoruz. Geçtiğimiz yıl uzaktan eğitimle dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklarımızın terapilerini gerçekleştirdik. Bu yıl ise yüz yüze terapiler için şu an 130 müracaat aldık.” dedi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) çocuklarda dil ve konuşma bozukluğuna neden olduğuna dair bir araştırmanın bulunmadığını aktaran Maviş, buna karşın salgın önlemleri mühletince etraflarındaki ailelerden “Çocuğumuzun dert seviyesi arttı” üzere yakınmalar duyduğunu anlattı.

Prof. Dr. Maviş, çocukların bağlantı hünerini geliştirecek en kıymetli faktörün, aile bireylerinin ilgisi olduğuna dikkati çekti.

Çocukların salgın sürecinde yaşadığı problemlere değinen Maviş, şöyle devam etti:

“Pandemi müddetince çok kaygılandılar, doğal oyun ortamlarından uzaklaştılar, anneanne, babaanne, dede üzere büyüklerini göremediler. Ebeveynler meskende olabilir ama onlar da işleriyle meşgul olmak durumundalar. Kardeşler olabilir lakin onlar da uzaktan eğitim nedeniyle daima bilgisayar başındalar. Şimdi okul çağı gelmemiş çocuğa da maalesef ‘Sen sessizce otur, oyuncaklarınla oyna.’ diyoruz. En büyük yanılgı, irtibat kurmak isteyen çocuğumuza ‘Sessizce otur’ demek. Bu tıp yalnız kalan çocuklarda tek başına oyun kurmak irtibatı zayıflatıyor. Ebeveynler bu pandemi mühletince çocuklara kitap okuma, onlarla oyunlar oynama üzere bağlantısı kuvvetlendirecek aktiviteler yapmadılarsa, dil ve konuşma bozukluğu da peşi sıra geliyor.”

“Elinizde cep telefonu varken çocuğunuzun hakikat irtibat kurmasını bekleyemezsiniz”

Eskişehir’de özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim veren Dil ve Konuşma Bozukluğu Uzmanı Parıltı Melike Doğruöz de çocuklardaki bağlantı maharetinin motivasyonunu ailelerin yükseltebileceğini belirtti.

Küçük yaşlardaki çocukların birinci rol modelinin anne ve baba olduğunu aktaran Doğruöz, şu bilgileri paylaştı:

“Ebeveynlerin en büyük yanlışı kendi bağımlılıklarının farkında olmamaları. Elinizde cep telefonu varken, çocuğunuzla göz teması kurmuyorken çocuğunuzun gerçek bağlantı kurmasını bekleyemezsiniz. Kimileri, ‘Bülbülün suyundan içerse geçer’, ’15 günde kekemeliğe son’ üzere yanlış bilgiler verebiliyor. Ailelerin bunları kulak gerisi edip bizlerden dayanak almaları çok değerli. Zira ne kadar erken teşhis edersek, tahlile de o kadar kolay ulaşıyoruz.”

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.