Çocukları futbol fanatizminden korumak için

Çocukları futbol fanatizminden korumak için

Çocuklar 'Renklerin Kardeşliği'yle fanatizmden kurtulacak

Fatih Karakılıç'ın haberi

Futboldaki fanatizmin zararlarını ve örnek taraftarın nasıl olması gerektiğini anlatan kitaplar büyük ilgi görüyor. Bir yayınevi tarafından piyasaya çıkarılan 'Yavru Aslan', 'Yavru Kartal' ve 'Sarı Kanarya' isimli kitaplarda taraftarlar arasındaki olması gereken dostluk, kardeşlik, saygı ve sevgi anlatılıyor.

Çocuklara sporun kardeşliği ve hoşgörüsünü aşılamak, tribünde kavgayı, kötü tezahüratı önleme amacıyla çıkarılan kitap hakkında bilgi veren yayınevi sahibi Bülent Oktay, Bilgin Adalı imzalı kitapta geleceğin bilinçli taraftarların yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Piyasaya yeni sürülen Renklerin Kardeşliği serisinin beklenilenden fazla ilgi gördüğünü anlatan Oktay, özellikle ailelerin iyi bir taraftar olması için çocuklarına bu yayını satın aldığını dile getirdi. Oktay, "Türkiye'de fanatiklik zaman zaman tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Geçtiğimiz sezonda Galatasaray-Fenerbahçe maçında yaşanılan olaylar unutulmadı. Diyarbakırspor-Bursaspor maçı daha geçen hafta sonu olaylar sebebiyle tatil edildi. Yazarımız, burada, tribünlerdeki kavgayı, şiddeti önlemek, dostluğu ve kardeşliği hakim kılma düşüncesiyle yola çıktı. Rakip takımların taraftarları arasında yakın arkadaşlarımız, kardeşimiz, akrabalarımız bulunabilir. Bizim kitaplarımızda da fanatikliğin güzel ama aşırısının kötü olduğu, dostluk çerçevesinde takım tutulması gerektiği anlatılıyor. Burada 3 büyükler, maskotlarıyla ele alınıyor.''

Oktay, kitabın piyasaya çıkmasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen satışların iyi gittiğini belirterek, ''Umarız bu kitaplar, gelecekte tribünlerde kavgayı, şiddeti, kötü tezahüratı önler. Taraftarlar, rakip olsa da iyi oynayanı alkışladığı zaman futbolun daha keyifli olacağına inanıyoruz. Artık fanatizmin sakıncalarından çocuklarımızı korumanın zamanı geldi." dedi.

KİTAPLARDAN BAZI ANEKTODLAR

'Yavru kartal', 'Yavru aslan' ve 'Sarı kanarya' stadyumda birbirlerine küfreden, karşı takımın oyuncusunu yuhalayan taraftarları gördüklerinde çok üzülüyor ve bu tavırların nedenini de bir türlü anlamıyorlar. Bunun üzerine maçlarda bütün taraftarlara dostluk mesajları vermek ve herkesi barıştırmak için kolları sıvıyorlar. Birbirlerini alkışlayan ve tebrik eden taraftarları görünce de çok mutlu oluyorlar.

Bol bol resimlerin yer aldığı ve 50'şer sayfadan oluşan Renklerin Kardeşliği serisi, 8 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. Kitapların arka yüzünde, "Kibar bir taraftar, hangi takımdan olursa olsun, sporcuların iyi hareketlerini alkışlar, kötü hareketlerini kınar. Gerçek sporseverlik bunu gerektirir" uyarısı dikkat çekiyor. İşte kitaplarda yer alan bazı anektodlar:

Yavru Aslan: Yavru Aslan, Sarı Kırmızılı takımın sembolü olan baba aslanın oğlu. Taraftarlar, onu da bağırlarına basıyor ve çok seviyor. Ama Yavru Aslan'ın anlayamadığı bir şey var. Rakip takım ne kadar güzel oynarsa oynasın, hep yuhalanıyor. Yavru Aslan ise stadyumlarda kardeşlik olsun istiyor. Sarı lacivertli takımın maskotu Sarı Kanarya'yla ikisi bunun için kolları sıvıyor.

Sarı Kanarya: Avrupa kupası başlıyor, heyecan dorukta. Yavru Aslan, Sarı Kanarya ve Yavru Kartal, futbolda barış ve kardeşlik için yine bir arada. Üstelik bu kez ünleri Türkiye sınırlarını da aşıyor.

Yavru Kartal: Siyah beyazlı takımın maskotu Yavru Kartal tıpkı Yavru Aslan gibi dertli. Taraftarlar neden yalnızca kendi takımlarını alkışlıyorlar? Karşı tarafı hep yuhalamak mı gerek? Yavru kartal da Yavru Aslan ve Sarı Kanarya gibi stadyumlarda barış olsun istiyor. Üç kafadar gizli bir plan yapıyor.