Çocuklarda 'otizme' dikkat

Çocuklarda 'otizme' dikkat

Son yapılan araştırmalarda otizm her 68 çocuğun birinde görülmekte

“Otizm" hastalığının çocuklarda görülme oranının son yıllarda oldukça fazla arttığını belirten Afyon Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Kavas, “Son yapılan araştırmalarda otizm her 68 çocuğun birinde görülmektedir" dedi.

Çocuklarda erken yaşlarda görülen otizm ile ilgili açıklamalarda bulunan Kavas, otizmin sosyal beceriler ve iletişimde güçlükle kendini gösteren gelişimsel bir bozukluk olduğunu belirtti. Otizmin sebebinin tam olarak bilinmemekle birlikte doğal yaşamın bozulması, doğal olmayan beslenme, çocukların doğadan uzaklaşması gibi nedenlerden dolayı otizm görülme oranı her geçen gün arttığını ifade eden Kavas, son yapılan araştırmalarda otizmin her 68 çocuğun birinde görüldüğünü kaydetti.

Ebeveynlerin otizm konusuna daha fazla eğilmeleri ve çocuklarını özellikle 0-3 yaşları arasından dikkatli gözlemeleri gerektiğini ifade eden Kavas, “Bizim gözlemlerimiz ve başvuran bu oranlarına baktığımızda bu sayının daha da arttığını görmekteyiz. Erkek çocuklarında görülme oranı da kız çocuklarına oranla 4 kat daha fazladır. Henüz anne karnındayken teşhisi bulunmaması ve normal fiziki görünüme sahip olmaları nedeniyle teşhisin gecikmesi ve çocuğun eğitime geç başlaması günümüzde yaşadığımız bizi en çok üzen durumdur. Çünkü otizmde ne kadar erken eğitime başlanırsa çocuğun ileri ki yaşantısında o kadar bağımsız hareket etme ihtimali yükselmektedir." dedi.

Otizmin belirtileri

Şu an 3 yaşından önce kesin teşhis konulmasa da otizmden şüphe duyulmasını gerektirecek bazı belirtiler olduğunu söyleyen Kavas, bunların göz teması kurulamaması, ismi söylendiğinde dönüp bakmaması, kendi etrafında dönme tekrarlayan hareketler, beslenme tekdüzeliği, parmak ucunda yürüme ve akranlarına göre konuşma gecikmesinin otizmi sorusunu akla getirebileceğini belirtti.

Ülkemizde son yıllarda otizm alanında güzel gelişmelerin yaşandığını ve bu konunun öneminin anlaşıldığını dile getiren Kavas, "Fakat hızlı artış nedeniyle yeterli gelmemektedir. Afyon ile birlikte ülkemizde otizmli birey sayısında artış ihtiyaç ve çeşitlenen talepleri karşılamak üzere otizmli bireyin ve ailenin yaşam kalitesini artırmak için ailelere destek verilmeli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, üniversitelerde uygun politikalar geliştirmelidir. Bugün üniversitelerde özel eğitim öğretmenleri ve otizm alanında eğitim veren bölüm mezunlarının sayılarının artırılması çalışması yapılmalı, sağlık bakanlığı her ilde otizm tarama merkezleri açmalıdır. Otizmli bireyler için yaşam merkezleri açılmalı otizmi yaşayan birey ve aile yalnız bırakılmamalıdır. Devlet eliyle sahiplenilmesi sağlanmalıdır" ifadelerine yer verdi.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.