Çocuk ve güzellik

Güzel sözün güzelliğini gören insan Allah’ı memnun eder. Kur’an bize güzel söylemeyi emreder. Güzel, Allah’ın sevdiği şeydir. “Şüphesiz Allah sözlerin en güzelini indirmiştir.” (Zümer, 39/23) Eşler arasındaki diyalogdan tutun da öğretmen öğrenci arasındaki diyaloğa kadar sözler hep güzel olmalı. Öğretmen öğrencisine, anne-baba çocuğuna güzel sözlerle yaklaşmalı. Güzel sözün Allah’ın bir emri olduğunu unutmamalı. Her güzel söz bir sevap kaynağıdır. Bu düşünceyle hareket eden bir insan nasıl kötü söz söyleyebilir?

***

Bazen başarılı insanların hayatlarını okuyorum. Başarılarının arkasında dikkat çeken en önemli detay çocukluklarında yaşadıkları. Çocuğumuzun dersleri iyi olmayabilir ama bu başarısız olduğu anlamına gelmez. Başarılı insanların çocukluk hayatlarını okumak bazen çocuğumuza nasıl yaklaşmamız gerektiğinin ipuçlarını verir bizlere. Onun için çocuklarımızın güzel örneklere ihtiyaçları var. Onlara güzel insanların güzel hayatlarını okuyalım. Çocuklarımız onlardan ders alsınlar. Başarıya adım adım yaklaşsınlar. Bu arada başarı nihai hedef olmamalı.

***

Okullar açıldı. Çocuklarımız yine dört duvar arasında sıraların üzerlerinde yerlerini aldılar. Anne-babaları da bir meraklı bekleyiş aldı. Hepsinin beklentileri var. Çocukları notlar almaya başlayınca bazıları panik olmaya başlayacak. Neden çocuğum başarısız diye.  Aslında birçok aile kendi çocuklarına başarısız damgasını kendileri vuruyor. Yani çocuklarının başarılarının önünde en büyük engel kendileri. Bunun farkında bile değiller. Başarıyı notlara endekslersek istediğimiz sonuçları alamayız. Çocuklarımızın sadece beyinleri yok. Kalpleri, ruhları da var. Başarı tüm alanların dengeli bir şekilde desteklenmesiyle gelir.

***

Çocuklarımızın en büyük eksikliklerinden biri de nezaket kurallarını bilmemeleri. Burada yine aileye ve eğitimcilere büyük görevler düşmekte. Nezaket kuralları öğretilirken hak noktasından bakmalı. Vicdana hitap etmeli. Zoraki veya göstermelikle olmuyor. Biz çocuklarımızın karınlarını doyurmakla, üstünü başını giydirmekle uğraşıyoruz ama nazik olmayı öğretmiyoruz. Anne-baba birbirlerine kaba davranırsa çocuk da onları taklit edecektir. Anne-baba çocuklarına aynalık görevlerini güzel bir şekilde yaparlarsa çocuk aynaya baktığında hep güzeli görecektir. Davranışlarımız çocuklarımızın geleceği için çok önemli. Biz neysek onlar da o. Anne-baba birbirlerine saygı duyarlarsa çocuklar da çevresine karşı saygılı olurlar. Çocuklarımıza nezaket kurallarını güzel yaşayışımızla öğretmeliyiz. Bunun bir zorunluluk olduğunu unutmamalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum