Çin'in zorla kampa aldığı Müslüman sayısı 1 değil 3 milyon

Çin'in zorla kampa aldığı Müslüman sayısı 1 değil 3 milyon

"Çin'de Müslümanların alıkonduğu gözaltı kamplarının sayısı sanılanın çok daha üzerinde"

Bir insan hakları grubu, Müslüman Uygurların alıkonduğundan şüphelenilen Kuzeybatı Çin'de çok daha fazla kampın tespit edildiğini söyledi.

Sincan Uygur özerk bölgesi genelinde içlerinde hapishanelerin, çalışma kamplarının ve Çin hükümetinin "mesleki eğitim merkezi" diye adlandırdığı alanların da bulunduğu 460’dan fazla tesisin muhtemel konumlarını saptamak için uydu görüntüleri incelendi.

Aktivistlerin "toplama kampı" diye tanımladığı merkezlerden 182'sinin koordinatları da, Sincan'ın bağımsızlığını savunan ABD merkezli Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi'nin (ETNAM) yaptığı araştırmanın parçası olarak yayımlandı.

Çin, "üç milyona yakın yurttaş" Müslüman'ı alıkoydu

ETNAM'dan bir analist tespit ettikleri şüpheli tesislerin yüzde 40'a yakınının daha önce bildirilmediğini ve araştırmanın en az bir milyon Müslüman Uygurun alıkonduğuna dair bahsedilegelen sayıdan çok daha fazlasının olduğu yönündeki tahminleri desteklediğini belirtti.

ABD'nin Asya'daki üst düzey savunma görevlisi Randall Schriver, mayısta yaptığı açıklamada Pentagon'un Çin'de "üç milyona yakın yurttaş" Müslüman'ın alıkonduğunu tahmin ettiğini söylemişti.

ETNAM açıklamasında bu tahmine işaret ederek, "Hapishaneler ve çalışma kampları da göz önünde bulundurulduğunda sayının çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi. Grup zamanı geldiğinde bu tesislerin koordinatlarını açıklayacağını söyledi.

ETNAM'ın genel müdürü Kyle Olbert yeni tahminlerinin yine de ihtiyatlı olabileceğini ileri sürdü. AFP'ye konuşan Olbert, "Aksine, tespit edemediğimiz başka tesislerin olmasından endişeleniyoruz" dedi.

Müslümanlar 2017'den bu yana eşi görülmemiş bir durumla karşı karşıya

Bölgenin nüfusu aşağı yukarı sadece 22 milyon ve nüfusun 8 milyondan fazlasını Uygurlar oluşturuyor.

Müslüman nüfusu, 2017'den bu yana eşi görülmemiş bir güvenlik kontrolüne, yüz tanıma taramalarına, devlet yetkililerinin hususi ziyaretlerine ve Komünist Parti'yle lideri Şi Cinping'in öğretilerini zorla öğrenmeye maruz kalıyor.

Aktivistler, Çince'den farklı Uygur dilinin, inanç sisteminin ve yaşama biçiminin buradaki yurttaşları ülkenin kalanına benzetmek için yok edildiğini söyleyerek, alınan tedbirleri daha önce "kültürel soykırım" diye tanımlamıştı.

Çin, Sincan Uygur özerk bölgesindeki "eğitim merkezlerinin" gönüllülüğe dayandığını ve bölgede uyguladığı politikaların ayrılıkçı terör saldırıları sonrası aşırıcılıkla mücadele etmek için gerekli olduğunu söylüyor.

Pekin'in dışişleri bakanlığından sözcü Geng Shuang, ETNAM'ı eleştirdi ve suçlamaların "asılsız" olduğunu söyledi. Shuang, gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm yalanlar gerçeklerin önünde başarısızlığa uğrayacak" dedi.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.