Çin'in Uygurlara karşı uyguladığı soykırım için ikna edici bir dosya oluştu

Çin'in Uygurlara karşı uyguladığı soykırım için ikna edici bir dosya oluştu

İngiltere'de hazırlanan bir hukuki rapor, Çin'in Uygurlara karşı uyguladığı politikaların "soykırım" olarak nitelenmesi için "ikna edici" bir dosya oluştuğu sonucuna vardı.

İngiltere'de saygın ve bağımsız bir hukukçu tarafından, uzmanı olduğu alanda hazırlanan bilirkişi raporu niteliğindeki çalışmalara "Hukuki Görüş" deniyor. Mahkeme kararları gibi hukuki bir ağırlığı olmasa da, bu raporların hukukta bir yeri var ve yasal başvurularda gerekçe olarak kullanılabiliyorlar.

Çin'in Uygur politikaları hakkında hazırlanan "Hukuki Görüş", Çin'in kuzeybatısında yaşayan Müslüman azınlık Uygurların yok edilmesine yönelik olarak, devlet kontrolünde bir politika yürütüldüğüne dair kanıtlar olduğu sonucuna varıyor.

Bu kapsamda, gözaltında tutulan Uygurlara kasten fiziki zarar verme, kadınların, kısırlaştırma ve kürtaj yoluyla doğum yapmasını engelleme ve Uygur çocuklarının toplumlarından zorla koparılması gibi politikalar güdüldüğü kaydediliyor.

Rapor, daha da önemlisi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, insanlığa karşı işlenen bu suçlardan şahsen sorumlu olduğu konusunda da ikna edici veriler olduğunu söylüyor.

Şi Cinping'in Uygurların hedeflenmesine yönelik politikalarla yakın ilişkisinin, bizzat kendisine yönelik soykırım iddialarını destekleyecek nitelikte olduğu savunuluyor.

"Gördüğümüz kanıtlar ışığında bu Hukuki Görüş, Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygurlara yönelik eylemlerinin insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları kapsamına girdiği konusunda ikna edici bir zemin bulunduğu sonucuna varmıştır" deniliyor.

BBC Türkçe haberine göre bu rapor, Dünya Uygur Kongresi ve Uygur İnsan Hakları Projesi ile Global Legal Action Network adlı bir insan hakları grubu tarafından -ancak para karşılığı olmadan- hazırlatıldı.

Londra'daki Essex Hukukçular Birliği'nin önde gelen bazı tecrübeli hukukçuları tarafından hazırlanan 100 sayfalık raporun, İngiltere'de Çin'in Uygurlar politikası konusunda hazırlanan ilk hukuki inceleme olduğu anlaşılıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Sincan'da Uygurların insan haklarının ihlal edildiği yolundaki iddiaları başından beri ısrarla reddediyor.

Londra'daki Çin Büyükelçiliği ise Batı'daki Çin karşıtı güçlerin Sincan konusunda "yüzyılın yalanını" ürettiklerini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.