Çin'den Brezilya'ya 50 milyar dolarlık yatırım

Çin'den Brezilya'ya 50 milyar dolarlık yatırım

Çin Başbakanı Li önümüzdeki günlerde Brezilya'ya gidecek, ziyaret sırasında Çin'le Brezilya arasında birçok sektörü kapsayan 50 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalanacak

Çin dünya genelinde yatırım yapmaya devam ediyor. Çin son olarak Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya'ya 50 milyar dolarlık dev bir yatırım yapmayı planlıyor. 

Yatırım anlaşması iki ülke bankaları arasında gelecek hafta Brezilya'ya gidecek olan Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın ziyareti sırasında imzalanacak.

Projenin en önemli kısmını Brezilya'nın Atlantik kıyısı ile Peru'nun Pasifik Okyanusu kıyısını birbirine bağlayacak demir yolu hattı oluşturuyor. Latin Amerika'dan yaptığı ihracatın lojistik maliyetlerini azaltmak isteyen Çin, hammadde ve ürünleri bu hat üzerinden transfer edecek.

Yatırım için oluşturulacak fonla ortak çelik fabrikası da kurulacak. Brezilya'nın çelik ihracatının çok büyük bir kısmı zaten Çin'e gidiyor. Brezilyalı yetkililer projeye başka sektörlerin de dahil olabileceğini ve son taslak için Çin başbakanının ziyaretinin beklendiğini belirttiler. Dev demiryolu projesinin yanı sıra, araba parçaları, enerji, limanlar ve hidroelektrik santrallerinin de yatırım kapsamına alınabileceği kaydediliyor.

Dünya'nın hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Brezilya son beş senede durgunluk işaretleri veriyordu. Brezilya'nın dev kamu petrol şirketi Petrobras'ın isminin karıştığı yolsuzluk iddiaları da son yıllarda sık sık dile getiriliyordu.

Çin Başbakanı Li, Brezilya'nın yanı sıra Kolombiya, Peru ve Şili'yi de ziyaret edecek.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.