Çin'deki eğitim kampı değil Nazi kampı

Çin'deki eğitim kampı değil Nazi kampı

Çin'de 3 ay kampta tutulan Uygur Türkü yaşadıklarını anlattı

Almanya ve Hollanda dahil Avrupa'nın dört bir tarafından gelen Uygur Türkleri, Brüksel'de protesto gösterisi yaparak Çin'deki kamplarda tutulan akrabalarının, yakınlarının ve sevdiklerinin serbest bırakılması için Avrupa Birliği'nden destek talebinde bulundu. Çin'deki "Eğitim kamplarında" 3 ay kalmış olan 26 yaşındaki Habibullah Aziz yaşadıklarını Euronews'e anlattı.

Habibullah Aziz babasının Çin yetkililere para ödemesi karşılığında kamplardan çıkabildiğini, önce Mısır'a gittiğini, oradan Türkiye'ye geçtiğini daha sonra ise Hollanda'ya yerleştiğini söyledi. Habibullah Aziz "Orası eğitim kampı değil, saçlarım beyazladı, güneşin altında aç ve susuz tüm gün ayakta beklettiler. Köpek vardı. Bunları düşündükçe kalbime ağrılar giriyor." ifadelerini kullandı.

"Bu sadece din değil insanlık meselesi"

Bunun bir "din değil insanlık meselesi olduğunu" belirten Habibullah Aziz, "Kamplara alınan birçok kişinin bilim adamları ve entellektüellerden oluştuğunu, Bu bilim adamlarını yeniden eğitmeye gerek var mı? Sabahtan akşama kadar her şeyimizi Çin Komünist Partisi'ne borçlu olduğumuzu söylüyorlar. Nazi kamplarındaki gibi çizgili kıyafetler giyiyorduk." ifadelerini kullandı.

Dünya liderlerinin yaşananlara sessiz kalmamasını talep eden onlarca protestocu, Avrupa kurumları önünde "Ailem nerede ?" yazılı pankartlar taşıdı.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı: "Türkiye uluslararası platformlarda kampları gündeme getirmeli"

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Çin'in 70 yıldır Uygur Türklerinin haklarını ihlal ettiğini öne sürerek "sesimizi dünyaya duyurmaya geldik" ifadelerini kullandı. Dolkun İsa kamplarda bulunan Uygur Türklerine yönelik "sessizliğin" kabul edilemez olduğunu belirterek, Avrupa Birliği ve İslam ülkelerinden daha fazla destek çağrısında bulundu. "Türkiye'den çok şey bekliyoruz. Türkiye Doğu Türkistan davasına sahip çıkmalı çünkü biz aynı milletin aynı dinin evlatlarıyız. Aynı destanı, aynı tarihi paylaşıyoruz. Türkiye bu zulme sessiz kalmamalı. Uluslararası platformlarda bu meseleyi gündeme getirmeli." dedi.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum