Çin’de yaşayan Uygur kadın ikamet adresini değiştirince tutuklandı

Çin’de yaşayan Uygur kadın ikamet adresini değiştirince tutuklandı

İddiaya göre ikametgahlarını değiştiren Uygurlar Pekin tarafından izleniyor ve küçük bahanelerle tutuklanıyor. Onlardan biri 49 yaşındaki ev kadını

Doğu Türkistan’da Uygurlar “Meslek edindirme ve aşırıcılığı engelleme kursu” adı altıda alındıkları “toplama kampları” dünyadaki insan hakları aktivistlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Kamplara alınanların bir kısmını kayıtlı ikematgah adreslerini değiştiren Uygurlar oluşturuyor.

Onlardan biri Uygur ev kadını Ayşegül Turahun. 2010’da Doğu Türkistan’da farklı bir köye taşınan Turahun, bu nedenle 7 yıl sonra toplama kampına alındı. 

Bir kaç telefon mesajı yüzünden 10 yıl hapis cezası aldı

Turahun kamptayken, Çin güvenlik birimleri hakkında soruşturma da başlattı. Cep telefonunda yapılan incelemede, Çin devleti tarafından yasaklanan dini içerikli dosyaları tanıdıklarına gönderdiği “tespit edilen” kadın hakkında açılan dava 2 yıl sonra sona erdi. Turahun’a “Etnik ayrımcılığı kışkırtmak” ve “Ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” suçuyla 10 yıl hapis cezası verildi. 

Turahun’un Gülce’deki bir cezaevinde tutulduğu öğrenildi.

Independent Türkçe’nin ulaştığı Uygur kaynaklara göre, 49 yaşındaki kadına yöneltilen tek “suçlama” tanıdıklarının cep telefonlarına Kur’an'dan ayetler veya hadis gibi dini dosyalar göndermekti. 

Pekin, Uygurların nüfus hareketlerine izin vermiyor

Uygurlar, devletin nüfus hareketlerini kısıtlamak istediğini ve ikematgah adreslerini değiştiren herkesin mercek altına alındığını söylüyor. 

Konuyla ilgili Çin makamlarına yönelttiğimiz sorulara henüz bir yanıt gelmedi. 

Çin devleti söz konusu kamplara “toplama kampı” dememeyi tercih ediyor. Girişin zorunlu çıkışın yasak olduğu bu kamplar Pekin rejimine göre “meslek edindirme” ve entegrasyon kursları. 

The Independentturkish

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.