Çin: "Venezuela muhalefeti ile görüşmedik"

Çin: "Venezuela muhalefeti ile görüşmedik"

Venezuela'daki krizin başından beri temkinli tutum sergileyen Çin, Guaido ile görüştükleri iddiasını yalanladı.

Bakanlık Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin’in Venezuela’daki yatırımlarını korumak için Venezuela muhalefetinin başındaki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği yönündeki iddialarla ilgili “yalan haber” ifadesini kullandı. 

Ülkesinin Venezuela meselesinin barışçıl çözümünü teşvik ettiğini ve tüm taraflarla yakın iletişimi sürdürdüğünü kaydeden Sözcü Hua, aynı zamanda uluslararası toplumun Venezuela’nın yasaları çerçevesinde siyasi çözüme yönelik çabalarını desteklediklerini ifade etti.

ABD basınında Çin’in kendisine yaklaşık 20 milyar dolar borcu bulunan Venezuela’da petrol projelerinin geleceği konusunda endişelenerek Guaido’nun temsilcileriyle borç müzakereleri yaptığı iddia edilmişti.

Venezuela krizi

Venezuela'da, çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclis Başkanı Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Avrupa Birliği ülkelerinden Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka, Çekya ve Portekiz'den sonra, Avrupa Parlamentosu da aynı yönde adım atmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkilerin süreceğini duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, "Venezuela'ya asker göndermeyi seçeneklerden biri olarak gördüğünü" söylemişti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.