Çin valisi: Eyaletimizde toplama kampı yok, onlar yatılı okul!

Çin valisi: Eyaletimizde toplama kampı yok, onlar yatılı okul!

Çin dünyanın gözüne baka baka bunları söylüyor

Çin'de azınlıkların zorla tutulduğu ve ideolojik eğitiminden geçirildikleri iddia edilen batı eyaleti Xinjiang'da vali Shohrat Zakir, ABD'nin iddialarının kabul edilemez olduğunu belirterek, bölgede 'toplama kampları' değil sadece 'yatılı okullar' bulunduğunu söyledi.

Konuya ilişkin olarak uluslararası kamuoyundan ciddi tepkiler alan Çinli vali Zakir, bu kampların insanlara iş bulabilmeleri için uzmanlaşma eğitimi verdiğini; eyaletinin Asya'da milyonlarca Uygur ve diğer Müslüman toplumların yaşadığı ülke ve bölgelere komşu olduğunu ifade etti.

Uluslararası ve Çinli aktivistler bu kamplarda bir milyon kişinin iradeleri dışında tutulduğunu ve bunun radikal İslam ile mücadele kapsamında önleyici tedbir olarak uygulandığını ileri sürüyor.

ABD hükümeti hali hazırda Xinjiang yetkilileri ve Çin politbürosunun güçlü üyelerinden Komünist Parti'nin bölgede sorumlusu Chen Quanguo'ya karşı yaptırımlar getirdi.

Vali Zakir: Şiddet eylemleri sona erdi

Zakir hükümetin eğitim programları uygulanmaya başlandığından bu yana tam iki yıl üç aydır hiç şiddet eylemi meydana gelmediğini aktarıyor.

Zakir şu ifadeleri kullandı: "Bazı uluslararası iddialara göre eyaletimde konsantrasyon kampları var. Bu iddialar tamamen fabrikasyondur ve olağanüstü düzeyde saçmadır. Bunlar esasen yatılı okullardır ve içerisinde olan tüm öğrencilerin özgür iradesi garanti altındadır."

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.