Çin, salgının kötü ekonomik yansımalarını kabul etti

Çin, salgının kötü ekonomik yansımalarını kabul etti

Çin dün ekonomisini büyük ölçüde etkileyen ve dünyayı sarsmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesinde zafer kazandığını duyurdu.

Resmi rakamlara göre dünya genelinde 5 milyon 317 bin 651 kişi koronavirüse yakalanırken 340 bin 216 kişi de yaşamını yitirdi. Çin ise 2019’un sonlarında patlak veren salgını kontrol altına almayı başardı. Diğer yandan ABD, Çin’i salgına yanıt vermekte gecikmekle suçluyor. ABD Başkanı Donald Trump, “dünyadaki kitlesel ölümden” Pekin yönetimini sorumlu tutuyor.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, Ulusal Halk Kongresi (NPC) açılışında yaptığı konuşmada “Kovid-19 krizini ele alma konusunda ciddi bir stratejik başarı elde ettik” ifadelerini kullandı. Pekin, çağdaş tarihinde ilk kez, salgının etkisini belirleyemediği için cari yılda ekonomik büyüme hedefleri koymaktan vazgeçti. Başbakan da salgının yılın ilk çeyreğinde görülmemiş bir daralma kaydeden ekonomisi üzerindeki yansımalarıyla mücadelede başarıyla tamamlanması gereken ‘büyük bir görevin’ halen önlerinde durduğunu mevcut olduğunu vurguladı.

Çin, büyüme oranları belirlemeden ekonomik faaliyetleri yeniden başlatmak için bir dizi önlem paketi hazırladı. Nitekim ülkedeki salgın sona ermiş olsa da ekonomi üzerindeki yansımaları öngörülemez bir şekilde devam ediyor. Milletvekilleri huzurunda bir saatlik bir konuşma yapan Li Kıçiang  konuya dair “Ülkemiz, tahmin edilmesi zor bazı faktörlerle karşı karşıya kalacak” dedi. Aynı zamanda eşi benzeri görülmemiş zorluklarla bir süre daha karşılaşılacağı konusunda da uyardı.

Paulson Enstitüsü'nde araştırma görevlisi Song Houze, AFP’ye yaptığı açıklamada Pekin'in “yavaş ve değişken” bir toparlanma beklediğini söyledi. ABD’nin Pekin’e uygulamakla tehdit ettiği ek gümrük vergileri ise krizi ikiye katlıyor. Nitekim ABD Başkanı Trump, Pekin’in salgını saklamasının bedelini “ödemesini” istiyor. 

Çin'in ekonomik büyümesi, ülkedeki neredeyse tüm faaliyetleri felce uğratan virüs nedeniyle ilk çeyrekte tarihte ilk kez yüzde 6,8 daraldı. Çin, geçen yıl Washington ile girdiği ticaret savaşlarında da yüzde 6,1 oranında daralma yaşamıştı.

Şirketler, faaliyetlerin kademeli olarak devam etmesi halinde sipariş alımında zorluklarla karşılaşacak. Diğer yandan Çin’in iki ana müşterisi olan Avrupa ve Kuzey Amerika da virüsün neden olduğu felçten muzdarip.

Devlet, ekonomiyi desteklemek için bu yılki açığının, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3,6’sına ulaşmasına izin verecek (geçen yıl yüzde 2,8'e kıyasla.) Çin Başbakanı, 1 milyar yuan (128 milyar euro) tutarında bir artış yaşanacağını söylüyor.

OCBC Bank analisti Tommy Şie, “ekonomik durumun kötüye gitmesi halinde bütçe açığının artabileceği” görüşünde. Pekin’e yakınlığıyla bilinen Global Times da açığın GSYİH'in yüzde 8’ine çıkabileceğini bildirdi. 

Çin Başbakan ise ‘korona tahvillerinin’ çıkarılacağını açıkladı. İki milyar yuan değerindeki meblağ, iş desteğini sağlayacak ve bütünüyle yerel yetkililer için tahsis edilecek. Yerel yetkililerden kemer sıkma politikasına gitmeleri ve işe öncelik vermeleri istenecek.

Şubat ayında kaydedilen yüzde 6,2 oranındaki işsizlik kentsel bölgedeki durumu yansıtmadığı gibi salgından etkilenen milyonlarca göçmen işçiyi de kapsamıyor. Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Michael Pettis, Çinli yetkililerin virüsün ticaret sektörüne etkileri hakkında oldukça endişeli olduklarını dile getirdi. Bu nedenle Çin’in işsizlik oranının yükselmesini önlemek için alt yapı gibi alanları finanse etmeye hazır olduğunu söyledi.

Otorite, 2008-2009 mali krizi sırasında ekonomiye 4 milyar yuan pompalamış; bunun borç enflasyonu, yerel yönetimlerin zayıflaması, artan işsizlik gibi sonuçları olmuştu. Başbakan Li ayrıca altyapı alanında gelecekte yüksek düzeyde ekonomik ivmeye ulaşıldığında yürütülecek büyük bir yatırım planı açıklamış durumda.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.