Çin malı piyasanın 'akordunu' bozdu

Çin malı piyasanın 'akordunu' bozdu

Çin'de ucuz işçilik ve düşük maliyetlerle üretilen enstrümanlar, yerli atölyelerdeki keman, viyolonsel, kontrbas üretimini düşürdü.

Üreticiler üreticileri, iyi bir ustanın ayda en fazla 2 enstrüman üretebildiğini, Çin malında ise akça ağaca benzeyen, kurumamış başka tür bir ağaç kullanıldığını söylüyorlar.

Çin'de ucuz işçilik ve düşük maliyetlerle üretilen enstrümanlar, bazı yerli küçük atölyelerin üretimlerini de olumsuz etkiledi.
Burdur'da bir atölyede 1992 yılından bu yana el emeği ile keman, viyola, viyolonsel ve kontrbas üretimi yapan firmanın sahibi Erkan Küçükkaya, el yapımı enstrüman üretmeyi Almanya'da öğrendiğini söyledi.
Yaklaşık 23 yıldır, Burdur'da çalıştırdıkları atölyede enstrüman ürettiklerini ve dünyanın pek çok ülkesine ihracat yaptıklarını anlatan Küçükkaya, yılda bin keman üretirken bu rakamın, Çin'den gelen ucuz fabrikasyon enstrümanlar nedeniyle son yıllarda yarı yarıya düştüğünü kaydetti.
Küçükkaya, piyasayı takip ettiklerini, Çin malı müzik aletlerinin yerli üreticilerin yanı sıra dünyadaki diğer üreticileri de olumsuz etkilediğini gördüklerini bildirdi.

"Mobilya cilası ile boyuyorlar, 1 dolarlık tel kullanıyorlar"

Yerli atölyelerde yapılan enstrümanların Çin malı enstrümanlara göre büyük farklılıklar taşıdığına işaret eden Küçükkaya, şöyle konuştu:

"Bizim ürettiğimiz enstrümanların ağaçları Avrupa'dan geliyor. En az 6 yıl doğal yöntemlerle kurutulmuş ağaçları kullanıyoruz. Enstrümanların üzerinde kullandığımız tellerin değeri 70-80 dolar. Kendi ürettiğimiz tamamen organik cila kullanıyoruz. İyi bir usta bizim enstrümanlarımızdan ayda en fazla 2 tane üretebilir. Çin malı enstrümanlarda ise akça ağaca benzeyen, kurumamış başka tür bir ağaç kullanılıyor. Mobilya cilası ile boyanıyor. Kullanılan tel 1 dolarlık. Ayrıca çok ucuz işçilik maliyetleri var."

Küçükkaya, Çin malı bir kemanın, çantası dahil 200 liraya satın alınabildiğini ancak kendi ürettikleri kaliteli bir kemanın fiyatının 2 bin 500-3 bin lira arasında değiştiğini dile getirdi.

"Zamanla süs eşyası gibi kullanılıyor"

Atölyelerde üretilen enstrümanların içinde yapan kişinin ismi yazıldığını ve el yapımı olduğu için değerini hiç yitirmediğini anlatan Küçükkaya, Çin malı enstrümanların ise fabrikasyon üretim olduğunu, zamanla değerini yitirdiğini ve süs eşyası gibi kullanıldığını söyledi.
Küçükkaya, Çin malı çok kaliteli enstrümanlar da bulunduğunu ancak bunların 2-3 bin dolardan satıldığını anlattı. Enstrüman çalmak isteyen öğrencilerin ve sanatçıların yerli üretim almalarını isteyen Küçükkaya, "Burada akademisyenlere görev düşüyor. Öğrenciler bu enstrümanları bir iki ay çaldıktan, biraz geliştikten sonra tıkanıyor. Kaldırıp dolaba koyuyorlar. Boşuna para vermiş oluyorlar" diye konuştu.
Çin malı enstrümanlarla mücadele edecek durumda olmadıklarının altını çizen Küçükkaya, bu nedenle daha az ama daha kaliteli ürünler yaparak ayakta kalmaya çalıştıklarını vurguladı.
Küçükkaya, bir sazın üretimi için bir ustanın yaklaşık 200 saat harcaması gerektiğini, bu durum göz önüne alındığında aslında fiyatlarının çok da pahalı olmadığını savundu.

BUTSO Başkanı Keyik

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik ise Türkiye ve Burdur ekonomisini olumsuz etkileyecek Çin mallarına karşı olduklarını söyledi.

Çin malı kaliteli ürünlerin gelmesini desteklediklerini ancak ucuz maliyetli kullanışsız ürünlere karşı olduklarını anlatan Keyik, şöyle konuştu:

"Tabi burada vatandaşların tercihleri de önemli. Ucuz ürünleri tercih edebiliyorlar ve buna yapacak çok fazla bir şeyiniz olmuyor. Bu ucuz kalitesiz Çin malları uzun ömürlü olmuyor. Vatandaşlarımızın ve tüketicilerimizin bu konuda biraz daha duyarlı olmaları gerekiyor."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.