Çin, ilk büyük yerli yolcu uçağını üretti

Çin, ilk büyük yerli yolcu uçağını üretti

Çin’in finans merkezi Şanghay şehrinde düzenlenen törenle kamuoyuna duyurulan C919 yolcu uçağı, 158 yolcu ve 4 bin 75 kilometre mesafeli uçuşa göre tasarlandı.

Commercial Aircraft Corporation of China, Ltd. (COMAC) tarafından geliştirilen uçağın, gelecek yıl ilk uçuşunu gerçekleştireceği ve deneme uçuşlarının üç yıl süreceği kaydedildi. 1970’lerde başladığı büyük uçak üretme çalışmalarının ardından üretilen C919’un, Çin’in sivil havacılığı için bir kilometre taşı olduğu ifade edildi. Uçağın konfor, az yakıtı ve çevre dostu gibi özellikleriyle Airbus ve Boing ile rekabet edecek güçte olduğu da belirtildi. Dar gövdeli C919’un ayrıca, Boeing's 737 ve Airbus A320 modellerine rakip olduğu da kaydedildi. 

COMAC’tan yapılan açıklamaya göre, söz konusu uçak için çoğu yurtiçinden olmak üzere 21 müşteriden 517 sipariş alındı. Comac Başkan Jin Zhuanglong, C919’un aviyonik, uçuş kontrol ve hidrolik gibi sistemlerinin zemin testlerine kısa süre sonra başlanacağını söyledi.

Gövdesi beyaz, kuyruğu ise yeşil renkli olan uçağın boyu 39 metre. C919 Çin'de yapılmasına rağmen, ABD’nin GE ve Fransa'nın Safran şirketlerinin ortak girişimi olan CFM International firmasının motoru gibi uçağın sistemlerine yabancı firmaların tedariki kilit önemde bulunuyor. 

Uçağın maliyeti hakkında bir açıklama yapılmazken, geçe ay, Çin İthalat ve İhracat Bankası, COMAC’ın uçak projelerine 7,9 milyar dolar finans desteği vereceğini duyurmuştu.

Yabancı müşteriler arasında yer alan Tayland’ın City Airways şirketi, geçen ay yaptığı açıklamada C919’dan 10 adet sipariş verdiğini belirtmişti.

COMAC daha önce de 78-90 koltuklu ARJ küçük bölgesel jetlerini geliştirmişti ve testleri süren bu uçağın ABD semalarında uçması için ABD Federal Havacılık İdaresi tarafından verilen önemli sertifikadan yoksun bulunuyor.

COMAC, Rusya’nın United Aircraft şirketi ile birlikte geniş gövdeli C929 uçağını da üretmeyi planlıyor. Ayrıca, Çin’in güçlü ve büyük sivil uçak üretmek için yeni uçak motoru üreteceği yönünde de söylentiler mevcut.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.