Çin hava olaylarına etki edecek sistem üzerinde çalışıyor

Çin hava olaylarına etki edecek sistem üzerinde çalışıyor

Yağmur, kar ve dolu gibi hava olaylarına etki etmek için "gelişmiş hava müdahale sistemi" teknolojisi üzerinde çalışan Çin, 5 yıl içinde geniş ölçekli testlere başlayacak.

Çin, hava olaylarını kontrol etmek adına “gelişmiş hava müdahale sistemi” adını verdiği bir teknolojiyi 2025 yılına kadar hayata geçireceğini söyledi. Söz konusu teknoloji ile deneyler yürütüleceğini söyleyen Pekin yönetimi, bu kapsamda yapay olarak yağmur yağdırmak için toplamda 5.5 milyon kilometrekarelik ve dolu sağanağını önlemek adına ise 580 bin kilometrelik bir alanda çalışmalar yapacak.

2035'te dünyaya yayacak

Teknolojiye yönelik yapılan açıklamada, “Çin, 2025 yılı itibariyle gelişmiş bir hava müdahale sistemine sahip olacak. Kuraklık ve dolu olayları gibi afetlerin tahmini sayesinde tarımsal faaliyetlerin etkin biçimde sürdürülmesi ile orman ve çayır yangınlarına acil olarak müdahale etme imkân ve kabiliyetine katkı sağlayacak sistem, operasyon ağını 2035 yılı itibariyle ise dünyanın geneline yayacak.” ifadeleri kullanıldı.

Atmosferde bombalar patlatmışlardı

Söz konusu proje kapsamında yürütülecek deneyler sonucu ne gibi veriler elde edileceği henüz bilinmese de bu gelişme Çin’in hava koşullarına müdahale konusundaki ilk tecrübesi değil. Ülke bulut tohumlama olarak bilinen bir yöntemle 2008’deki Pekin Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni sırasında yağmur yağmasını engellemek için gümüş iyodürün yanı sıra çeşitli kimyasal maddeler içeren binden fazla bombayı atmosfere fırlatılmıştı. Bu sayede bulutlar etkinlik alanına ulaşmadan içlerindeki yağmuru boşaltmıştı.

Ülke 2012 ila 2017 yılları arasında hava koşullarına müdahale yöntemi için 1 milyar doların üzerinde para harcamış ancak söz konusu teknolojideki belirsizlik, yetkililerin geri adım atmasına neden olmuştu.

KAYNAK: DONANIMHABER

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.