Çin bastırıyor, Samsung eriyor!

Çin bastırıyor, Samsung eriyor!

Son veriler eşliğinde, akıllı telefon dünyasını analiz ediyoruz.

Yılın son çeyreğine girmemize sayılı günler kalmışken, Nisan-Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyreğe yönelik raporlar da gelmeye başladı.

Pazar araştırma ve analiz firmalarından Counterpoint'in imzasını taşıyan cep telefonu küresel pazar payı raporu da bunlardan biri.

Rapora göre, hem akıllı hem de normal cep telefonlarını kapsayan genel pazar tablosuna baktığımızda listenin ilk 5 basamağı şöyle sıralanıyor:

Samsung: %19
Apple: %10
Huawei: %7
Nokia: %6LG/ZTE/Xiaomi/Alcatel: %4

Sadece akıllı telefonlar baz alındığında ise tablo şöyle:

Samsung: %21
Apple: %14
Huawei: %9
Xiaomi: %5
ZTE: %5

Gördüğümüz gibi her iki listede de ilk üç sıra değişmiyor. Bununla birlikte yıl bazlı rakamlarda ciddi farklılıklar olduğunu da atlamamak gerek. Ne de olsa bize önümüzdeki yıllarda tablonun ne hale geleceğini göstere en önemli delil bu.

Bizi asıl ilgilendiren akıllı cep telefonları olduğundan oradan gidelim:
Samsung'un yıl bazlı değişimine baktığımız zaman 2014'ün 2. çeyreğinde %25, 2013 ve 2012'de ise sırasıyla %31.9 ve %32.5 olduğunu görüyoruz. Yani diğer bir deyişle 2012'de dolgunluğa erişip gerileme dönemine girdi ve bunun gerçek etkileri geçtiğimiz yıl itibarı ile artık iyice hissedilmeye başladı. Öyle ki her yılı ortalama %20'lik bir gerilemeyle kapatıyor. Bunu mali ayakta dengelemek, yani bir deyişle gelirine yansıtmamak için, ilk olarak birim telefon satış fiyatına segmente göre değişmekle birlikte ortalama %10 dolayında zam yapan Samsung bildiğimiz gibi son olarak da 'premium tasarım/yüksek fiyatlandırma' stratejisi ile de üst segmentte karlılığını arttırmaya gitmeyi deniyor.

Keza Apple da -Samsung kadar olmasa da- gerileyen bir diğer isim. Onlar da 2012'de %16.5 seviyesinde iken, 2013'te %13'e geçtiğimiz yıl ise %11.5'a düştüler. Tasarımın değiştiği ve Plus modelinin eklendiği iPhone 6 nesli ile birlikte %14'e çıkmayı başarsa da muhtemelen iPhone 6S neslinin kayda değer bir getirisi olmayacağından 2012'deki pazar payına erişemeyecekler. Tabii en nihayetinde Apple'ın parametreleri çok daha farklı. En basitinden baktığımızda, tek bir modelle gittiğinden, münferit bir ekosistemde yer aldığından, marka değerinin yüksekliğinden ve fiyatlandırma politikasından ötürü önümüzdeki yıllar için -beklenmedik bir gelişme olmaması kaydıyla- Samsung'tan çok daha iyi bir potansiyel vaat ediyor.

Huawei, Xioami ve ZTE hakkında ise çok da bir şey demeye gerek yok. Çin pazarı ve bu pazarın geleceği hakkında denilebilecek pek çok şeyi zaten söyledik. Huawei ve ZTE zaten dünyanın neredeyse tüm operatörlerine yönelik gerçekleştirdikleri taşeron üretimle küresel pazarın giderek büyüyen iki ismi. Şimdi de aynı işi yavaş yavaş kendi markalarıyla yapmaya başladılar. Xiaomi de keza inanılmaz f/p oranı ile devasa Çin pazarının giderek büyüyen en önemli ismi. Kaldı ki bunların gerisinde de başta Meizu olmak üzere 'aportta' bekleyen irili ufaklı bir sürü marka var.

Tablonun dikkate değer bir diğer ayrıntısı ise Sony, LG ve HTC gibi ana akım hiçbir üreticinin listede kendisine yer bulamamış oluşu. Apple ve Samsung'un yüksek segmentte erittiği bu isimler, giriş ve orta segmentte de Çinli rakiplerinin (ve yine kısmen Samsung'un) baskıyı altında giderek ufalıyorlar. Ki düşünün ki, yukarıda da belirttiğimiz gibi artık bu Çin baskısı karşısında Samsung bile küçülmeye başladı ki bunun anlamı Sony, HTC ve LG için işlerin daha da kötüye gideceği. Tabii hepsinin içinde en kötü durumda olan isim tartışmasız biçimde HTC. Ne de olsa LG zaten başlı başına dev bir üretim merkezi, Sony ise sadece PS ile değerlendirsek bile yıkılması imkansıza yakın bir kale.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.