Çin, Afganistan'a deprem yardımı yapacak

Çin, Afganistan'a deprem yardımı yapacak

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Li, ülkesinin depremden etkilenen ailelere 1 milyon dolar yardım yapacağını söyledi.

Afganistan ve Çin arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 60'ıncı yılı Kabil'de her iki ülkeden üst düzey katılımla kutlandı. Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki etkinliğe Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yüençao, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve bakanlar katıldı.

Çin'in barış, istikrar ve yeniden yapılanma konusunda Afganistan'a yaptığı katkılardan övgüyle söz eden Eşref Gani, Pekin yönetimini Afganistan'da ve bölgede barışın tesisi için stratejik ortak olarak gördüklerini dile getirdi.

Afgan lider, Çin'in bölgede istikrarlı bir politika izlediğini ve Afganistan'ın transit geçiş noktası ve ticaret merkezi haline gelebilmesi için Pekin yönetiminin güçlü desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

26 Ekim'de Afganistan'ın kuzeydoğusunda meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Li, ülkesinin depremden etkilenen ailelere 1 milyon dolar yardım yapacağını söyledi.

Çinli lider ayrıca, önümüzdeki üç yıl içerisinde de Pekin yönetiminin, Afganistan'a 1,5 milyar yuan yardım yapacağını bildirdi.

İki ülke arasında bugün imzalanan anlaşmalar kapsamında, Çin, başkent Kabil'e dört ana güvenlik kapısı inşa edecek. Öte yandan bin 500 Afgan öğrenciye verilecek bursa ilaveten Pekin yönetimi, savaşlar sırasında hayatını kaybeden Afgan güvenlik güçlerinin aileleri için 10 bin konut inşa edecek.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.