Çılgın profesörden bir buluş daha

Çılgın profesörden bir buluş daha

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz, ekibiyle geliştirdikleri sistemle el yapımı patlayıcıları 50 santimetre uzaktan patlatmayı sağlayan sistem geliştirdiklerini dile getirdi.

Daha önce elektromanyetik dalgalar sayesinde elektriği kablosuz üretmeyi başaran ve bu nedenle Çılgın Profesör olarak anılan Öksüz, yine elektromanyetik dalgalara vasıtasıyla el yapımı fünyeyi kısa devre yaptırarak patlatabildiklerini kaydetti. Uzaktan gönderdikleri dalgaların orada bir ark oluşturduğunu ve bağlantı noktalarında onların elektronik devrelerini yaktıklarını anlatan Öksüz, bu sistem sayesinde yüzeydeki mayın ve el yapımı patlayıcıların uzaktan etkisiz hale getirilebileceğine dikkat çekti.

Terörle mücadelenin sürdüğü Doğu ve Güneydoğu'da el yapımı patlayıcı ve mayınlara basmak suretiyle şehit verildiğini anımsatan Öksüz, " Daha önce teröristler el yapımı patlayıcıları uzaktan kumandayla patlatıp güvenlik güçlerimize zarar veriyordu. Ama ordumuz bunu sinyal bozucular seyesinde önledi. Teröristler bu yöntemi geliştirih, kablo çekerek bu sistemi daha basit hale getirdi. 100 metre kablo çekerek ateşliyorlar. Henüz buna karşı bir önlem yok. BU yüzden şehit verebiliyoruz. Yaptığımız sistem bunların önüne geçilmesi açısından önem arzediyor" diye konuştu. 

Sistemin görsel yönünü güvenlik gerekçesiyle kamuoyuna tanıtmadıklarını ve sistemin geliştirilerek çok daha uzak mesafelerden el yapımı patlayıcıların imhası için 10 milyon dolarlık bir destek gerektiğini kaydeden Öksüz, " Sistem geliştirilirse 25 metreden bile bu patlayıcıları imha etmek literatürde yer alıyor. Sistem sadece yüzeydeki patlayıcılarda olumlu sonuçlar verdi. İstenilirse tespit sistemi de eklenerek el yapımı patlayıcıların tespiti yapılabilir. Tespit kolay zor olan patlayıcıyı yok etmek" dedi. 

İha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.