Cibuti'nin Obokg Mülteci Kampı'nda insanlık dramı

Cibuti'nin Obokg Mülteci Kampı'nda insanlık dramı

Yemen'deki krizden dolayı ülkelerini terk ederek en yakın ülkelerden biri olan Cibuti'ye sığınan Yemenlilerin barındığı Obokg kentindeki mülteci kampında insanlık dramı yaşanıyor.

Yemen'deki krizden dolayı ülkelerini terk ederek en yakın ülkelerden biri olan Cibuti'ye sığınan Yemenlilerin barındığı Obokg kentindeki mülteci kampında insanlık dramı yaşanıyor. 

Cibuti Hükümeti'nin Birleşmiş Milletler (BM) ile oluşturduğu ülkenin kuzeydoğusundaki Obokg kentinde açık bir alana kurulan mülteci kampında yaşayan binin üzerindeki Yemenli, 45 dereceyi bulan sıcakların yanı sıra su ve elektrik sorunu yaşıyor. 

Kamp sakinlerinin iddialarına göre son zamanlarda yaşanan yaban domuzu, yılan ve akrep saldırılarından dolayı mülteciler gece nöbetleşe uyuyor. 

Kamp sakinlerinden Salih Muhammed, kampta son zamanlarda gördükleri zehirli hayvanlardan korktuklarını belirterek, içme suyunun yeterli fakat kalitesiz olduğunu söyledi. 

Yemenli mültecilerin bir diğer sorunu ise yeterince beslenememeleri.

Mültecilere un, yağ, şeker gibi temel gıda maddelerini BM Mülteciler Ajansı (UNHCR) sağlamakla birlikte kampta bulunanlar yeterince beslenemediklerinden yakınıyorlar. 

AA muhabirine konuşan Saada Musa adlı kadın, "Yaptığım yemeği görüyorsunuz. Bugün makarna yiyeceğiz. Sadece makarna ve yağ veriyorlar. Domates, soğan ve diğer sebzeleri paramızla aldık. Tüm dünyaya çağrımdır. Benim yaşım geçti ama 2 evladımın kurtarılmasını istiyorum" dedi. 

Kampta 120 çocuk ile 3 hamile kadın bulunuyor. Gündüz 45 dereceyi bulan sıcaklar ve nem çocukları olumsuz etkiliyor. Kampın bulunduğu alan, Obokh kentine 5 kilometre mesafede yer alıyor. 

Kamp sakinleri bir an önce insani hayat kalitesine ulaşmayı umuyor.

Kampta bulunan çocuklar okula gidememekten ve eğitimlerinin durmasından yakınıyorlar. Yemenli mülteciler için Cibuti, uluslararası toplumdan daha fazla yardım bekliyor. 

İkinci kez mülteci oldu

Kampın sakinleri arasında Eritre'deki savaştan 1988 yılında kaçan Adem Salem de bulunuyor. AA muhabirine yaşadıklarını anlatan Salem, şunları söyledi:

"Önce Eritre'de savaş çıktı oradan kaçtım. Yemen'de evlendim çocuklarım oldu şimdi de Yemen'den kaçmak zorunda kaldım. Bazen kendimi talihsiz, gittiği yere bela götüren bir insan olarak düşünüyorum bazen de tüm bunlar 'kader' diyorum." 

Kampta çocuklarının eğitim imkanlarının bulunmamasından yakınan Salem, "Burada sıcak çok fazla biz alışkınız ama çocuklarımız etkileniyor. Klima belki lüks olur ama güneşe dayanıklı daha kalın çadırlar istiyoruz. Dünya'dan yardım bekliyoruz" diye konuştu. 

AA muhabirine Obokg'daki mültecilerin durumunu değerlendiren Obokg Valisi Hasan Debale Ahmed de  şöyle konuştu:

"Benim dünya toplumuna mesajım Yemenli mülteciler konusunda Cibuti Hükümeti'nin yanında olsunlar. Burada bulunan mültecilere en kısa zamanda yardım ulşatırsınlar. Şu an için Obokg'daki mültecilere BM,Cibuti devleti ve bazı özel kuruluşlar yardımda bulundu. Mülteciler konusunda dünyanın daha hassas olmasını bekliyoruz." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.