Cezayir: Fransa'dan sömürgeci geçmişi için özür bekliyoruz

Cezayir: Fransa'dan sömürgeci geçmişi için özür bekliyoruz

"Halihazırda yarım bir özür aldık." diyen Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, ancak özrün bir sonraki adımının da gerekli olduğunu belirtti.

Bir Fransız kanalına mülakat veren ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yapıcı bir rol üstleneceğini umduğunu dile getiren Tebbun, "Başkan Macron'la bu süreçte (normalleşme) daha ileri gideceğimize inanıyorum. Durumu düzeltmek isteyen dürüst bir adam." ifadesini kullandı.

Fransa'nın Cezayir'deki 132 yıllık sömürge yönetimi ve müstemlekeyi sona erdiren sekiz yıllık kanlı bağımsızlık savaşı, iki ülke arasında çözüm bekleyen girift ilişkiler mirası bıraktı.

Paris yönetiminin sömürge döneminde işlediği suçlar nedeniyle şu ana kadar resmen özür dilemeyi reddetmesi ise iki ülke arasında sürekli gerilime yol açtı.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa'dan gelecek bir özrün iki ülke arasındaki gerilimi azaltmanın yanı sıra ekonomik ve kültürel ilişkiler için de daha yumuşak bir atmosfer oluşturmayı mümkün kılacağını sözlerine ekledi.

Tebbun, özrün Fransa'da yaşayan milyonlarca Cezayirli için de ayrıca önem arz ettiğini kaydetti.

Macron: Sömürgecilik büyük bir hataydı

Aralık 2019'da Macron, sömürgeciliğin "büyük bir hata" olduğunu söyleyerek tarihte bir sayfayı kapatma çağrısında bulunmuştu.

Yine Macron'un seçim kampanyası boyunca Fransa'nın Cezayir'i kolonileştirmesinin insanlık suçu olduğunu söylemesi büyük tartışma çıkarmıştı.

Fransız lider, 2017 yılında katıldığı bir televizyon programında, Fransa'nın Cezayir'deki uygulamalarını barbarca olarak nitelemiş, "Özür dileyerek geçmişimizle yüzleşmek zorundayız" diye konuşmuştu.

Fransız sömürgesi döneminde 10 milyon kişi öldürüldü

İnsan hakları örgütleri ve tarihçiler, Fransa'nın 1830-1962 yıllarındaki sömürge döneminde Cezayirlilere yönelik katliamlar gerçekleştirildiğini ve yüz binlerce kişinin tehcir edildiğini belirtiyor.

Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği, Fransız sömürgesi döneminde yaklaşık 10 milyon kişinin öldürüldüğünü kaydetti.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum